Statistieken
  • 0
  • 1
  • 32
  • 410.972
  • 1.135
  • 61
  • 1.218


Een nieuwe week met nieuwe kansen. Zeggen ze. Kansen waarop? Ja, op alles eigenlijk. Een nieuwe kans om de prijs te winnen bij een loterij, tenminste als je een lot koopt. Een nieuwe kans om een eland te zien, als je tenminste naar buiten gaat. Dat laatste zat er vandaag voor mij niet in. Ik voelde me niet lekker. Niet ernstig ziek, maar gewoon niet lekker. Een beetje ellendig, zeg maar. Uiteraard zoek je dan naar een oorzaak, want je wilt het kunnen verklaren. Wat ik kon bedenken is dat het de afgelopen week erg koud was. Natuurlijk kleden we ons daar wel tegen, maar toch. Je gaat eventjes naar buiten (afval wegbrengen, vogels voeren, post halen), heel kort en heel snel. Toch van +22 graden in de kamer naar -8 tot – 15 graden buiten. Vanochtend was het zelfs nog -20! Elke keer een temperatuurverschil op het hoofd van 30 graden! Ik denk, dat ik daar nu toch een verkoudheid van heb opgelopen.

Misschien was het grillen van gisteren wel het bekende druppeltje, want we zaten daar weliswaar vreselijk mooi in de zon en het vuur straalde voldoende warmte af, echter tegelijkertijd stond er een koud windje. Hoe dan ook, ik voelde me vanmorgen meteen na het opstaan al niet goed. Toch nog wel even kort achter de laptop gezeten, alleen daarna was het al snel over. Tegen half twaalf ben ik het bed weer ingeschoten. Soms moet je er gewoon een keer aan toegeven. Hè Heiko? Die zegt dat namelijk altijd en ik zeg dan steevast: “Nee”. Misschien zou een beetje extra slaap dit keer wel helpen. Ik ben ook daadwerkelijk in slaap gevallen en werd om half drie pas weer wakker. Zin om er af te gaan had ik nog niet. Omgedraaid en weer in slaap gevallen…
 
Heiko was vandaag nog thuis en had in de stookruimte een beetje opgeruimd. Morgen komt de schoorsteenveger en die heeft natuurlijk wel een beetje ruimte nodig, zodat hij fatsoenlijk bij de ketel kan komen. Verder heeft hij ook niet zoveel gedaan vandaag. Uiteraard wilde hij geen lawaai maken zolang ik op bed lag. In werkplaats heeft hij een kleine reparatie uitgevoerd aan de motorkettingzaag en in de kelder heeft hij nog even gedart. Die vaardigheid moet uiteraard wel onderhouden worden. Jan en Dietske uit Assen zouden de afgelopen week hier zijn geweest, maar moesten het helaas afzeggen vanwege het feit dat de grenzen dicht zijn. Als ze hier wel waren geweest, had Heiko zeker een partijtje darts tegen Jan gespeeld. Jan gooit thuis regelmatig en speelt bijna elke week op een avond een paar partijtjes met zijn broer. Hij is daardoor waarschijnlijk goed getraind. Heiko wil niet “afgemaakt” worden in een sportieve strijd en oefent zodoende af en toe ook.

Op een gegeven moment werd het gemiddelde met drie darts hoger en hoger. Het was zelfs met de eerste negen darts een keer 52,88 punten gemiddeld. Wat voor zijn doen erg hoog is. Op dit moment is het weer iets gedaald. Vanmiddag gooide hij met de eerste negen darts gemiddeld 46,30 punten. Wat hij wel erg fijn vond was, dat het uitgooipercentage omhoog ging. Van 8,7% naar 15,38%. Dat is namelijk erg belangrijk. Het is leuk als je hele hoge scores kunt gooien waardoor je snel van 501 terug kunt naar 0, maar het gaat uiteindelijk om die laatste dubbel die je moet kunnen gooien. Heiko probeert steeds terug te gaan naar 32 punten, om die tenslotte met dubbel 16 weg te gooien. Lukt dat niet, dan kun je vaak nog met dubbel acht en dubbel vier proberen uit te gooien. Soms eindigt het pas bij dubbel 1. Helaas…
   
Gisteren waren we overigens niet de enigen die eropuit getrokken waren. Toen we langs een meer reden, zagen we mensen op het ijs, die aan het vissen waren. Ook dat is een sport die men hier graag beoefend. Er wordt daarvoor een klein gaatje in het ijs geboord met een speciale ijsboor. Daardoorheen wordt een draadje met een beetje lood en uiteraard aas gedaan en dan maar wachten of er een vis voorbijkomt die wil happen. Om het niet te inspannend te maken nemen de meesten een paar klapstoeltjes mee en koffie (of iets sterkers). Nadat de buurtjes gistermiddag weggegaan waren kwam er ook nog iemand op dát grote meer vissen. Buurman Erling heeft Heiko inmiddels al twee keer uitgenodigd om met hem te gaan ijsvissen, alleen Heiko “tackade nej”, oftewel hij bedankte ervoor. Heiko is verre van een visserman. Niet op het ijs en ook niet vanuit een bootje. Jammer, leek me wel rustgevend.

Afgelopen zaterdag had Heiko bij de supermarkt nog wat extra worstjes meegenomen voor het grillen met de buren. Daarbij had hij ook twee pakjes met “Högrevskorv” meegenomen. Korv betekent worst en högrev is rundvlees, halslap (zit ergens tussen de schouders). Op Facebook zag ik een keer een vraag voorbij komen van een eveneens naar Zweden geëmigreerde Nederlander, die op zoek was naar een vervanger voor de rookworst. Iemand reageerde daarop met deze worst, de Högrevskorv. Alleen Google Translate vertaalde het als “paardenworst”. Huh? Binnenkort gaan we het maar eens proberen. Het is eigenlijk best wel grappig, dat ieder land zo zijn eigen recepten en producten heeft. Als je echter in Nederland geboren en getogen bent, ga je toch eerst nog even op zoek naar een vervanger voor het Nederlandse product. In dit geval, de rookworst. Is die er niet, dan zoeken we een andere worst die er ook goed bij smaakt.

De tv zender SVT onthulde gisteren al, dat er een zeer omvangrijke fraudezaak was ontdekt door de Zweedse politie. Vandaag melden ze, dat er meer dan honderd bedrijven waarschijnlijk zijn betrokken bij het “mobieltjes schandaal”. Meer dan honderd bedrijven zouden deel uitmaken van de enorme wirwar van vermoedelijke btw-fraude, door handel in mobiele telefoons, die momenteel wordt opgerold. Aanklagers omschrijven het als een aanhoudende, vanuit het buitenland gecontroleerde, aanval op Zweden. SVT heeft samen met twee van de meest vooraanstaande fraude-experts de transacties tussen de betrokken bedrijven in kaart gebracht. Uit dat onderzoek komen de diverse cijfers. “Het is veel te vroeg om financiële overzichten op te stellen. Er komen nog steeds nieuwe bedrijven bij. Elke dag, elke week”, zegt de fraude-expert. De 30 bedrijven waarover men nu cijfers heeft, hebben een gezamenlijke omzet van 32 miljard SEK. Vaak zijn dit bedrijven, die voorheen totaal andere activiteiten hadden: een kapsalon in Halland, een winkel voor waterzuivering in Östergötland en een tabakswinkel in Dalarna. Plotseling zijn de bedrijven van richting veranderd en begonnen ze mobiele telefoons te verkopen. Voor vele miljoenen, soms miljarden kronen. SVT heeft contact gehad met enkele van de vorige eigenaren van de bedrijven, die boos reageren als ze erachter komen, wat er met de bedrijven is gebeurd.

SVT begon in 2019 onderzoek te doen, toen ze het Västerås-bedrijf Iskana opzochten. Een van de bedrijven, die toen al snel miljarden begon om te zetten in mobiele handel. Toch wilden ze niet praten over hun succesvolle bedrijf. Tegenwoordig is Iskana een van de bedrijven die centraal staan. In hun geval: terugvordering door de Zweedse belastingdienst van 1,7 miljard aan niet betaalde btw. De eigenaar zit gedurende het onderzoek in hechtenis. De Ekobrottsmyndigheten, de Zweedse FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst), vermoedt dat het bedrijf, samen met een aantal andere bedrijven, deel uitmaakt van een complexe netwerk, met als doel de staatskas voor miljarden op te lichten. Alle bedrijven en verantwoordelijken verwerpen de beschuldigingen echter. Er zijn verschillende schattingen van hoeveel miljarden de staat mogelijk heeft verloren. Vorig jaar stelde de Zweedse belastingdienst dat het drie miljard beslaat, maar volgens de beoordeling van SVT kan het in feite minstens twee keer zoveel geld zijn. “Dit heeft elke Zweed enkele duizenden kronen gekost”, zegt de hoofdaanklager. Wordt vervolgd…
 
Wat we hebben gegeten? Gebakken zalm met (Zweedse) roerbakgroente en rijst. De roerbakgroente is niet de Nederlandse hoor. Hierin zit namelijk courgette, paprika, tomaat, aubergine en aardappelpartjes. Wel heel lekker. Nadat ik rond vijf uur van bed kwam voelde ik me ietsjes beter. Mijn maag en darmen voelden gelukkig goed, waardoor ik lekker gegeten heb!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.