Statistieken
  • 0
  • 1
  • 31
  • 411.103
  • 1.138
  • 61
  • 1.224


Vanochtend stonden we op en Joke gaf meteen aan, dat ze zich verre van lekker voelde. Naast de pijn die ze dagelijks voelt was ze nu ook misselijk. En dat werd in de loop van de ochtend alleen maar erger. Rond half twaalf moest ze dan ook overgeven. ´s Middags nog een paar keer. Wat was de aanleiding? Je zoekt immers altijd een oorzaak. Het enige wat we konden bedenken was, dat ze haar medicijnen anders had gebruikt. In het ziekenhuis had ze een zetpil tegen de pijn gekregen, Spasmofen en die hielp redelijk. Het recept daarvoor kreeg ze mee. Dit gebruikte ze ´s avonds, omdat ze er heel erg duizelig van wordt en dat is immers ´s nachts niet zo erg. Deze morgen had ze er ook een van genomen en daarmee ging het (waarschijnlijk) volledig mis. Desondanks probeerde ze ´s middags nóg een keer dit pijnstillende middel. Het helpt namelijk wel tegen de pijn. Maar helaas, na de zoveelste keer overgeven, terwijl ze de hele dag op slechts 3 crackers had geleefd, vond ze het rond half negen ´s avond genoeg. Ze ging naar bed en viel meteen in slaap. Volledig uitgeput. Morgen ga ik zelf voor controle naar de neuroloog in het ziekenhuis te Eksjö en dan ga ik bij “haar” afdeling langs om navraag te doen. Het is nu een week geleden dat de galstenen ontdekt zijn en we willen graag weten wat er nu aan gedaan wordt. Zo kan het beslist niet langer… Weer een dag met weinig eten en zelfs dat beetje ging er weer uit dankzij de pijnstiller. Hier worden we erg verdrietig van zo langzamerhand.
 
Nu we het toch over eten hebben: wist je trouwens, dat ook hier in Zweden vele duizenden kilo’s voedsel elke dag worden weggegooid? Op scholen, kleuterscholen en bejaardentehuizen is dat gewoon te erg aan het worden. De gemeenten werken er op verschillende manieren aan om minder voedselafval te produceren. Het Livsmedelsverket, zeg maar het Zweedse voedselagentschap, heeft onderzocht hoeveel voedsel daadwerkelijk wordt weggegooid. Dit was met het doel, dat gemeenten binnen tien jaar half zoveel voedsel weggooien. Het is de VN die een doel heeft gesteld voor alle landen. Binnenkort rijkt het voedselagentschap de gemeenten een tekst met tips en advies aan. Er zijn eenvoudige dingen, die de gemeenten kunnen doen om minder voedsel weg te gooien. Een hoofd van de keuken in drie scholen in Uppsala zegt, dat ze er veel aan hebben gedaan, en nu minder voedsel weggooien. Ze hebben bijvoorbeeld kleinere borden, zodat de studenten niet zoveel voedsel tegelijk kunnen opscheppen, om vervolgens de helft weer weg te gooien, omdat ze het simpelweg niet op kunnen. En ze hebben een weegschaal neergezet, zodat studenten kunnen wegen hoeveel voedsel ze weggooien. Het belangrijkste is echter, dat de studenten begrijpen dat ze het voedsel opeten, wat ze zich hebben opgeschept. Het is hier dus niet anders dan in Nederland…

Even weer tijd voor een gezegde: ha skägget i brevlådan. Als we ook dit weer letterlijk vertalen betekent dat, dat je de baard in de brievenbus hebt… Nou, logisch toch? Hmmm, daar moesten we toch even hulp bij inschakelen. Wat zou dat nu in vredesnaam kunnen betekenen? Nou, gelukkig weten Google en ik een heleboel. Het betekent namelijk dat je iemand op heterdaad betrapt! Ja ja, kom er maar eens op. Tegelijkertijd kun je je afvragen of een buitenlander het Nederlandse gezegde “op heterdaad betrapt” begrijpt. Wat is nu “op heterdaad”? Het woordje “heterdaad” is een samenvoeging van “hete” en “daad”. Oftewel, de daad is nog heet. Het is nog maar net gebeurd of om nog preciezer te zijn, het is nú aan de gang. Een vuurtje is heet als het volop brand en minder heet als het hout al zo´n beetje verbrand is. Dus een hete daad is een daad, een actie die op dát moment wordt uitgevoerd. En als je met je baard in de Zweedse brievenbus zit, ben je dus op heterdaad betrapt!

Vanmiddag kwam tegen half vier een melding binnen van Klart. Wéér! Dit keer werd er even na 3 uur wederom een waarschuwing op deze app gezet en onze kant op gestuurd. Wederom ging het over sneeuw. Ze waarschuwden voor zo´n 5 centimeter sneeuwval, welke in de avond en nacht gaat plaatsvinden. In onze omgeving. We krijgen ook immers alleen maar meldingen over Jönköpings län en dan ook nog over het oostelijk deel van de provincie. Dit keer zou het opnieuw gaan over een korte periode waarin veel sneeuw zal gaan vallen. Aan de lucht van later in de middag was te zien, dat de kleuren roze en oranje overheersten. Even leek het erop of de lucht in brand stond. Zouden dat voorbodes zijn voor daadwerkelijk veel sneeuw? Wat ons betreft zouden we het niet erg vinden nog een pak van dat witte goud te verwelkomen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.