Geen widgets gevonden in de zijbalk

 
Net voordat ons bezoek bij ons was, had Heiko de oude golfplaten van de veranda verwijderd. Zoals eerder geschreven, waren die op verschillende plaatsen lek en was zodoende het hout dat eronder zat en waar de golfplaten aan vastgeschroefd waren, ook gaan rotten. Op de foto´s hierboven is duidelijk te zien, dat vervanging geen overbodige luxe was! We wisten al enige tijd, dat we dat varkentje een keer moesten wassen, maar telkens gaf Heiko meer prioriteit aan andere klussen. Nu moest het dan toch maar gebeuren. Voordat de winter weer gaat invallen. Als het regende moesten we de tuinmeubels op de veranda precies zó neerzetten dat ze niet onder de drup stonden. De nieuwe platen waren eerder deze week geleverd. Ook het benodigde hout was inmiddels twee keer in de witte verf gezet en die balkjes lagen geduldig in de garage te wachten op hun eindbestemming.
 
Nadat de gasten uit Nederland vrijdag aan het einde van de ochtend waren weggereden, pakte Heiko de benodigde gereedschappen bij elkaar en begon hij met het aanbrengen van de dwarsbalkjes. Daarop moesten later de golfplaten worden vastgezet. Aan het einde van die middag zaten de dwarsbalken er, op de juiste afstand, op. Fase 1 was gereed. Zaterdagochtend begon Heiko meteen met het verwijderen van de oude dakgoot. De plank en balk waaraan de dakgoot vastzat was namelijk ook verrot. Die moest absoluut vervangen worden. De plank werd meteen vervangen door een nieuwe. Die plank lag nog in de garage, echter moest wel even smaller gezaagd worden. Op zo´n moment is Heiko zielsgelukkig met zijn tafelcirkelzaag. Even op 13,5 cm zagen over een lengte van 4,60 meter is dan zo gepiept. Meteen met de kwast erbij langs en vastspijkeren. Daarmee zag dat er ook aan de lange zijde alweer een stuk netter uit. Hierna volgde de korte zijde aan de achterkant. Die plank werd ook op de juiste breedte gezaagd én de juiste lengte en daarna vastgeschroefd. Dat deden we even samen, want op dat moment kwam Heiko een handje te kort.
 
Nadat die daklijst vastzat en de schroefgaatjes daarvan waren geverfd kon de eerste dakplaat erop. Dat was een mooi vreugdemomentje. Het eerste stukje veranda was weer voorzien van een dak! En wat voor eentje! Het was maar een meter, maar toch! Het begin was er. De plaat werd goed vastgezet met de speciale schroeven en meteen kwam ook golfplaat nummer twee erop. Daarna was het over, want het was inmiddels zes uur en de energie van Heiko was op. Genoeg gedaan en de volgende dag weer verder.


Dat werd dan de zondag. Sommige mensen vinden het nog steeds vreemd, dat je op zondag werkt. Echter onze ervaringen in Zweden zijn, dat het hier heel normaal is, dat er zeven dagen in de week gewerkt wordt. In ons geval werd zondag het dak volledig belegd met de nieuwe golfplaten en konden we aan het einde van de dag de vloer stofzuigen en dweilen. Daarna plaatsten we alle tuinmeubilair terug en vanzelfsprekend alle prullaria. Uiteraard nadat alles was schoongemaakt. Goh, wát een mooi dak hebben we nu weer op de veranda gekregen. Mooi schoon, helder en allemaal strakke, witte dwarsbalken… Dit dak kan er weer jaren tegen! We zijn er erg blij mee. Het enige wat nu nog moet gebeuren is het terugplaatsen van de dakgoot. De serre is weer vrij en op de veranda staat alles weer op zijn eigen plek. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.