Statistieken
 • 0
 • 1
 • 32
 • 410.972
 • 1.135
 • 61
 • 1.218


Het is algemeen bekend: “goed gereedschap is het halve werk”. Met het verwijderen van de dakplaten van de twee containers, was ik begonnen met het losschroeven met behulp van een speciaal daarvoor bestemde handschroevendraaier. Met een kop erop voor 6-kantige schroeven. Het losdraaien ging op zich prima, alhoewel er natuurlijk wel veel inspanning voor nodig was. De polsen en onderarmen ging na een tijdje pijn doen. “Dat moet eenvoudiger kunnen” dacht ik. Zodoende de volgende dag maar eens eventjes bij bouwmarkt Optimer in Tranås binnengestapt. Op zoek naar een handig hulpmiddeltje, die voor dit soort 6-kantige kopschroeven gebruikt kan worden. Geen enkel probleem! In een compact doosje vond ik een aantal van deze hulpstukjes voor de accuboormachine in verschillende maten. Die heb ik meteen gekocht! Vandaag ging het werk van het demonteren van de laatste dakplaten van de beide containers weer verder. Deze keer met de accuboormachine en het speciale bitje. Nou, dat ging een stuk sneller én eenvoudiger. De ene dakplaat na de andere zeilde naar beneden.
 
De verwijderde dakplaten verzamelde ik eerst even in de buurt van hun nieuwe bestemming, achterin de tuin. Toen alles van de oude locatie af was, konden de eerste dakplaten weer op de nieuwe locatie gemonteerd worden. Even zoeken wat de handigste werkwijze is en daarna als een lopende band verder. Er moesten twee lange dakplaten achter elkaar en deels over elkaar, om het hele dak te kunnen bestrijken. Mede vanwege de ruime overstek aan alle zijden. Die overstek is gemaakt om te voorkomen dat het regenwater in combinatie met wind het drogende brandhout bij de eerste de beste bui weer nat maakt. Gisteren konden er mooie meters gemaakt worden, maar pas na de middag. ´s Ochtends was het nog echt te koud vanwege de wind. Na de middag ging het goed met voldoende kleding én een muts op. De klus werd uiteindelijk vanmiddag afgerond. Toen waren er nog slechts een paar uurtjes nodig om de dak-verplaats-klus te klaren.
  
En dan ineens heb je de laatste dakplaat losgeschroefd en is het oude dak van de beide containers verwijderd. Wat een rommelig gezicht! Het dak was door de jaren heen al een beetje doorgezakt en lag er niet meer zo strak op. Misschien was het houten framewerk ook niet helemaal voldoende sterk, maar ach… voor het doel waarvoor het diende was het prima. Vanaf de weg bekeken lijkt het rode gebouwtje een grote houten garage, maar in feite staan er twee koelcontainers (die waarschijnlijk op een vrachtauto vervoerd werden) naast elkaar op de grond. Om die twee containers heen is door de vorige eigenaar een houten wand gemaakt én er is een dak opgelegd. Uiteraard in de kleur Faluröd geverfd en zo leek het net een echte garage/ schuur. Wij gebruiken de linker container voor de opslag van ons brandhout en in de rechter container staat de aanhanger en de zitgrasmaaier. De linker container gaan we nu leegmaken, door het haardhout naar de nieuwe houtstek te verplaatsen. Daar past ongeveer 30 m3 haardhout in en dat moet voldoende zijn voor een winter. In combinatie met de pellets. Daarna wordt de lege linker container verwijderd. Hoe we dat precies moeten doen is nog even een vraag. Waarschijnlijk moet die in stukjes gezaagd worden en daarna in delen naar de stort gebracht worden. Een zorg voor later. Eerst maar eens leeghalen.

En kijken we dan niet naar het oude dak, maar achterom naar het nieuwe dak, dan ziet dat er nu zó uit. Wij zijn erg tevreden met het resultaat. De basis bestaat uit een heleboel pallets. Hoeveel eigenlijk?
Tja, tijd voor de volgende prijsvraag:
“HOEVEEL PALLETS ZIJN ER IN DE NIEUWE HOUTSTEK VERWERKT?” Zowel op de grond als in de drie wanden?

3 gedachten over “Dak eraf… dak erop!”
 1. Ik vermoed 36, maar je zult ze niet allemaal in z’n geheel hebben gebruikt.
  Dus veel reststukken. Ideaal voor de open haard….

  Ons bin sunig……

  1. Hej Wilma! We hebben ons inderdaad al aan een paar restanten lekker verwarmd! Hoeveel pallets het zijn…? Je hoort het de volgende week!
   Fijne, zonnige week!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.