Dagje loppissen mét picknick!

Dagje loppissen mét picknick!

 
Via Facebook werden we attent gemaakt op een activiteit voor vandaag. Een loppis in het plaatsje Höreda, vlakbij Eksjö. Nadat we genoten hadden van een kop koffie op ons terras, aan de oostzijde ín de zon (even onthouden), gingen we op pad. Uiteraard via binnen weggetjes en in een rustig tempo. Volgens Google Maps moesten we om Eksjö heen, bij de rotonde links richting Vetlanda en daarna de eerste weg weer links. Plotseling stonden we daar stil. Een file! Minstens 12 auto’s op een rij stonden te wachten om linksaf te kunnen slaan. Op de grote kruising kwamen auto’s van drie verschillende kanten die allemaal dezelfde kant op wilden als wij. Zouden ze allemaal naar die loppis gaan? Vanuit de kortdurende file zagen we verderop vele mensen lopen en vele geparkeerde auto’s. Een waar mierennest. Oh jee, zullen we maar doorrijden? Dit is te gek voor woorden. Nee, toch maar even nader bekijken. Toen bleek, dat daar een grote school stond. Net buiten Eksjö, waar heel veel leerlingen met hun ouders naar toe gingen. Diploma-uitreiking!
 
Daar hoefden wij gelukkig niet bij te zijn. Wij konden doorrijden naar Höreda en de loppis. Onderweg zagen we bij de ingang van een aantal huizen onder andere takken in de grond gestoken. Met blauwe en gele ballonnen eraan. Tevens een jeugdfoto van zoon of dochter, die nu afgestudeerd was. In de tuin zagen we dan een partytent of een, tot feestruimte ingerichte, schuur. Zo vieren ze hier, dat dochter of zoon is geslaagd. Gezellig! Eenmaal aangekomen in Höreda. In een hele grote, mooie en zeer goed onderhouden boerenschuur was de loppis. Er stonden diverse auto’s en het was gastvrij en vriendelijk aangekleed en ingericht. Het aantal kraampjes viel een beetje tegen eerlijk gezegd, maar toch vonden we iets. Een oude grote zwarte kolenkit. Ik zag hem staan en wees Joke erop. Zij zag meteen een toepassing: “Daar kan het hout in wat nu in een rieten mandje zit en naast de zwarte gietijzeren houtkachel in de kamer staat.”
   
Hmmm, ja inderdaad. De verkoopster vroeg 100 kronen. Ik bood 75 kronen. Akkoord! Verder zagen we niets van onze gading op deze loppis. Nog even een worstenbroodje gegeten en daarna verder gereden richting Vetlanda. Toen was het tijd voor een kopje koffie. Én het inwijden van onze nieuwe picknickmand. Op een zijweggetje, een stukje van de hoofdweg af en in het bos, vonden we een mooi plekje om even te zitten. Zitten? Hé, ik ben de stoeltjes vergeten! We stapten uit en ik keek even rond. Op dat moment zag ik een viertal korte boomstammetjes van ongeveer 40 cm hoog. Perfect om te gebruiken voor krukjes en een tafeltje. Van een servetje maakte Joke een tafelkleedje en klaar! De koffie smaakte ons prima, evenals het koekje. Onze rit vervolgden we daarna via Värne naar Skede. We waren even nieuwsgierig hoe het stond met de verbouwing van Rolsberg, onze vakantiewoning in Hällaryd én eerste verblijfplaats na de emigratie.
     
Maar voordat we daar aankwamen, zagen we onderweg een bordje met “loppis”. Hé, verrassend! Kijken? Ja! Op een enorm afgelegen plek stond een schuur, waar drie auto’s stonden en waar inderdaad een kleine loppis was. Daar waren we snel klaar, maar toch een paj-vorm, lage taartvorm met gekartelde randen, gescoord. Nee, twee! Die ene die Joke leuk vond was 5 kronen, 50 eurocent. Maar Joke gaf de verkoper 10 kronen, ze had niet anders. Omdat niemand kon wisselen, pakte de verkoper er nog een kleinere paj-vorm bij en vertelde haar, dat ze nu twee vormen had voor 10 kronen, oftewel 1 euro! Goede deal! En daarmee waren we aan het einde van de loppistour gekomen. Ook kwam er een eind aan het mooie weer: het werd donker en het begon te gíeten! Dan wordt het ook meteen een paar graadjes koeler… Toen toch echt richting Hällaryd en we waren eigenlijk verbaasd. Geen container meer op de oprit en gordijnen en lampjes voor de ramen. Leuk! We zijn op de terugweg uiteindelijk nog bij Mycklaflon, een heel mooi meer, beland. Daar troffen we op de camping eigenaar Ben en zijn vrouw Hannie, alsmede de nieuwe uitbater van het restaurant. Even bijgepraat, een bordje patat met kipnuggets gegeten en daarna naar huis gegaan. Het was weer eens een mooie, relaxte dag vandaag!
   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image