Dagen worden weer langer!

Dagen worden weer langer!


De dagen worden langer! Was het enkele weken geleden, dat het rond drie uur begon te schemeren, is dat nu om ongeveer vier uur. Maar hoe komt dat nou precies? Omdat de as van de aarde niet recht ten opzichte van de zon staat! De as van de aarde staat onder een hoek van ongeveer 23,4 graden. Hierdoor gaat bijvoorbeeld de zon niet onder boven 66,6 graden noorderbreedte in de nachten rond 21 juni. De midzomernachtzon. Des te noordelijker je in die periode komt des te langer het ‘s nachts licht blijft. In de zomer van het noordelijk halfrond (de winter van het zuidelijk halfrond) is het echter de gehele nacht donker op de Zuidpool. Ik denk dat een plaatje meer duidelijk maakt.

Het eerste plaatje is een overzicht van alle seizoenen.  Het tweede plaatje schetst de “normale” situatie en het derde plaatje is van de zomer op het zuidelijk halfrond en winter op het noordelijk halfrond. Als je nu de aarde om de weergegeven as zou draaien zal je zien dat er rond de Zuidpool geen schaduw komt, de zon gaat dus niet onder. Op de Noordpool is het tegengestelde van toepassing, hier zal alleen maar schaduw zijn, de zon komt hier dus even niet meer op.

In de winter op het noordelijk halfrond is het juist omgekeerd. In de winter komt de zon op de Zuidpool helemaal niet op. Dat komt omdat de aarde dan de andere kant op staat. Hij staat 23 graden uit het lood. In de zomer is de Noordpool in de richting van de zon gekanteld en blijft daardoor de hele dag schijnen. In de winter is dat op de zuidpool het geval en blijft het op de Noordpool de hele dag donker. Zie plaatje vier. Is het allemaal nog een beetje te volgen? Het belangrijkste is, dat doordat de zon weer op de Noordpool komt te schijnen, wij sneller gaan merken, dat de dagen weer langer worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta