Crisis informatie

Crisis informatie


Vorig jaar kregen alle vaste inwoners van Zweden een klein boekwerkje thuis in de brievenbus van de Zweedse overheid. Het bevatte informatie over “Wat te doen bij…” bijvoorbeeld stroomuitval, overstroming, oorlog of grote bosbrand. Allerlei noodsituaties werden erin besproken. Al gauw ging via Facebook het bericht rond, dat Zweden zich voorbereidde op een aanval van de Russen. Grote kolder! De regering wil met dit boekwerkje de burger laten nadenken over deze noodsituaties, in de hoop dat men zich bewust wordt dat je je op heel veel dingen ook zélf een beetje kunt voorbereiden. Deze bewustwording én de, hopelijk daaropvolgende, preventieve acties van de burgers moeten namelijk de overheid ontlasten in het geval van een noodsituatie. Als bijvoorbeeld inderdaad de stroom uitvalt en alle inwoners van die bewuste regio tegelijkertijd naar de overheid gaan kijken en wijzen, dan komen die vervolgens niet aan hulpverlenen toe. Ze moeten alle hens aan dek hebben om de balie en telefoon te kunnen bemannen. In werkelijkheid zouden ze de ramp moeten bestrijden en zich daar volop op kunnen focussen. En dáár was het, overigens zeer informatief, boekwerkje onder andere voor bedoeld.

Sinds enige tijd is er een vervolg gegeven aan het boekwerkje, in de vorm van een zeer informatieve website: www.krisinformation.se. Via die website communiceert de overheid algemene crisisinformatie van de samenleving. Alle informatie, die op de site wordt gepubliceerd, is bevestigde informatie van autoriteiten en andere verantwoordelijke partijen (energiebedrijven, telecommunicatiebedrijven, maar ook vrijwilligersorganisaties, enzovoort). Het doel van de website is, om het voor het publiek gemakkelijker te maken bevestigde informatie van Zweedse autoriteiten te vinden. Dit door deze op één plaats te verzamelen en het risico te verkleinen dat onjuiste informatie wordt verspreid. Krisinformation.se moet ook het vermogen van individuele burgers versterken om bewuste beslissingen te nemen in een crisis. Krisinformation.se wordt beheerd door het “Zweedse Agentschap voor Sociale Bescherming en Onvoorziene Omstandigheden”, MSB, maar de site is gemeenschappelijk voor alle autoriteiten. MSB is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de paraatheid van de gemeenschap voor ongevallen, crises en civiele verdediging.

Een van de taken van MSB is het coördineren van het gezamenlijke crisisbeheersingswerk van de samenleving. Ook coördineren ze de communicatie van de verschillende partijen en de verzamelde informatie voor het publiek, onder meer via Krisinformation.se. Het is overigens niet alleen een website, maar ook als een app te downloaden. Die app hebben wij inmiddels beiden op onze mobiele telefoon gezet. Daarbinnen hebben we aangegeven voor welke regio we de crisismeldingen en overige berichtgevingen willen ontvangen. Verder communiceert MSB op sociale media en geven ze het publiek toegang tot snelle en betrouwbare informatie over een aanhoudende crisis. In sociale media publiceren ze nieuws en tevens beantwoorden ze vragen van het publiek. Op tv zagen we reclamespotjes voorbijkomen, die de bekendheid van de website en de app moeten vergroten. Ook wij doen op onze bescheiden manier hieraan mee, door er een item op de website aan te wijden. De redactie van Krisinformaiton.se publiceert artikelen en rapporten over hoe het Zweedse crisisparaatheidssysteem werkt en hoe autoriteiten werken aan het voorkomen en beheren van crises. Op de website lezen we tips en advies over hoe we onze eigen crisisparaatheid kunnen vergroten én informatie over welke verantwoordelijkheden wij als burger hebben. Wij vinden dit een heel goed, of zelfs een uitstekend initiatief van de overheid.

De individuele burger kan vaak meer doen dan hij/ zij zelf in eerste instantie dacht. Zo hebben wij vorig jaar het een aggregaat gekocht voor noodgevallen en staat er altijd een jerrycan met benzine bij klaar, zodat we te allen tijde een tijdje onze eigen stroomvoorziening hebben, als het vaste net voor langere tijd uit mocht vallen. Op deze manier kunnen we het huis blijven verwarmen en water oppompen uit de eigen bron en onze mobieltjes opladen. Dat laatste is belangrijk, om het nieuws te kunnen blijven volgen en uiteraard om te kunnen bellen. Ook hebben we een houtkachel in de kamer geplaatst en altijd voldoende hout in voorraad. Zo kunnen we in ieder geval altijd één kamer blijven verwarmen. Daarnaast hebben we altijd een voorraad eten in huis, dat niet aan bederf onderhevig is, voldoende kaarsen, batterijen voor zaklantaarns, wc-papier, zorgen we ervoor dat de brandstoftanks van beide auto´s altijd goed gevuld zijn… Eveneens hebben we een evacuatieplan gemaakt voor het geval er een bosbrand bij ons in de buurt is en wij noodgedwongen het huis moeten verlaten. Dat hadden we trouwens al gemaakt naar aanleiding van de bosbrand in onze buurt in april 2019. Ik hoop dat alle burgers de inhoud van het boekje goed tot zich hebben genomen en dat men maatregelen heeft getroffen net als wij. Alle beetjes helpen en het ontlast de overheid op het moment suprême. Met elkaar – voor elkaar!

2 gedachten over “Crisis informatie

  1. Goed bezig. Wij hebben dit ook in huis, pakken water, kaarsen genoeg in huis, gekregen van mijn broer, omdat de kaarsen wat verkleurd waren en hij moest opruimen voor zijn verhuizing. Voor ons doel uitermate geschikt dus. Kachel met gastank. Nog eens een keer een extra gastank staat nog op het lijstje. Ook een kleine voorraad eten, dat is helaas minimaal. Aandachtspuntje dus…….
    We hebben vlakbij een singel met veel water, dus kunnen dan toch nog water halen om kleding te wassen.
    Ook goed bezig toch?
    Oh ja, alleen een bootje hebben we hier niet, terwijl we wel rond de 8 meter onder NAP wonen……… Tja, hoever moeten we gaan?

    1. Ja, inderdaad ook goed bezig Wilma. Op deze manier kun je je zelf een heel klein beetje voorbereiden op bijvoorbeeld een stroomuitval. En wat dat bootje betreft…een klein rubberbootje misschien? Die zijn immers niet zo kostbaar. Acht meter onder NAP is nét even te veel om het hoofd boven water te houden. Gr. Heiko

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.