3 juni 2020: Een artikel van Het Laatste Nieuws, een Belgische krant. Deze gaf een duidelijke uitleg over de situatie hier: “De epidemioloog en architect achter de omstreden Zweedse corona-aanpak zegt, dat er in Zweden meer had moeten worden gedaan, om het virus aan het begin van de uitbraak te beteugelen. “Als we dezelfde ziekte zouden tegenkomen met dezelfde kennis, die we vandaag hebben, dan denk ik dat onze reactie ergens zou liggen tussen wat Zweden deed en wat de rest van de wereld heeft gedaan”, zei Anders Tegnell. Vandaag werden opnieuw 74 doden gemeld door het coronavirus. Tegnell is het brein achter de controversiële aanpak van Zweden, om het virus te bestrijden en de regering van premier Stefan Löfven heeft zich in haar reactie op de pandemie op zijn adviezen gebaseerd. Het is de eerste keer, dat Tegnell publiekelijk toegeeft, dat de strategie tot te veel doden leidt. “Het is duidelijk dat er mogelijkheid was voor verbetering van wat we in Zweden hebben gedaan”, zei Tegnell. Bijeenkomsten van meer dan vijftig mensen worden nog steeds verboden, maar tijdens de coronacrisis konden Zweden restaurants bezoeken, boodschappen doen, naar sportscholen gaan en kinderen onder de 16 konden naar school blijven gaan. De “lakse” aanpak om het virus in bedwang te houden heeft, zowel lof, als verontwaardiging gekregen. De strategie heeft in elk geval een negatief effect gehad op het aantal sterfgevallen van het land. Met 432 sterfgevallen per miljoen inwoners behoort het sterftecijfer van Zweden wereldwijd tot het hoogste en ver boven dat van het aangrenzende Denemarken en Noorwegen, die aan het begin van de pandemie veel strengere coronamaatregelen oplegden. Het dodental in Zweden is ondertussen opgelopen tot 4.562. Intussen hebben veel andere landen van de Europese Unie hun lockdown-maatregelen teruggedraaid omdat de verspreiding van COVID-19 onder controle lijkt. Er zijn tekenen dat Zweden mogelijk achterblijft. Bovendien is er voorlopig weinig bewijs dat de beslissing van Zweden, om een groot deel van zijn samenleving open te laten, de economie effectief ondersteund heeft. Premier Löfven beloofde maandag na de wekenlange kritiek van de oppositie, dat er nog voor de zomer een beslissing genomen zal worden over een onderzoekscommissie naar de Zweedse aanpak. Hij erkende eerder vandaag eveneens dat er fouten gemaakt zijn en dan vooral in de rust- en verzorgingstehuizen. De algemene strategie van Zweden was de juiste, klinkt het, “maar tegelijkertijd moeten we erkennen, dat wat de verspreiding van de infectie in de ouderenzorg betreft, het niet gewerkt heeft. Dat is heel duidelijk. Er zijn te veel oudere mensen gestorven.” ”
4 juni 2020: Het vervolg van de krant, een dag later: “Het aantal besmettingen met het coronavirus zit in Zweden de laatste dagen opnieuw in een stijgende lijn. Vooral in de regio rond Göteborg, na hoofdstad Stockholm de grootste stad van het land, is er een sterke toename te zien, meldde staatsepidemioloog Anders Tegnell vanmiddag op de dagelijkse persconferentie. Tegnell had het over een “verontrustende ontwikkeling”. Zweden kent nu officieel 41.883 besmettingen met het coronavirus, waarvan er volgens de statistieken van het ministerie van Volksgezondheid gisteren meer dan 1.000 werden gemeld. Ook de dag ervoor werden er 900 nieuwe gevallen gerapporteerd, terwijl het gewone cijfer op weekdagen rond de 700 schommelt. Er werden 20 nieuwe overlijdens gemeld. “Jammer genoeg zien we in Zweden de curve stijgen”, aldus de staatsepidemioloog vanmiddag. Het hoge aantal besmettingen is vooral terug te voeren op de provincie Västra Götaland, in het westen van het land. Die regio rond de stad Göteborg telde gisteren plots meer dan 400 nieuwe gevallen in één dag tijd. De dag ervoor 270. Tot vorige week schommelde het aantal dagelijkse besmettingen nog rond de 100 tot 150. Volgens Tegnell is er niet meteen een verklaring voor de stijging te vinden. Het gaat om meer dan een gevolg van het hoger aantal testen, klonk het vanmiddag. Samen met de provincie Västra Götaland onderzoekt het ministerie van Volksgezondheid de stijging daar. Vorige week lieten verschillende ziekenhuizen in de regio al weten, dat ze een stijging in het aantal nieuwe opnames merkten. “Het is verontrustend, wanneer het gebeurt in een grote stad, regio met veel mensen dicht bij elkaar. Dit zijn omstandigheden waarvan we al langer weten dat ze een grote verspreiding kunnen veroorzaken.” Uit de cijfers valt af te leiden, dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen bij ouderen afneemt, terwijl die onder de jongere bevolking net toeneemt. Dat is enerzijds “goed” nieuws, omdat jongeren minder snel zwaar ziek worden. Anderzijds betekent het mogelijk wel, dat het virus zich onder de actieve bevolking weer sneller verspreidt. Ondanks de stijgende curve kondigde Zwedens premier Stefan Löfven vandaag op een persconferentie nieuwe versoepelingen aan voor het binnenlandse reisverkeer. Vanaf 13 juni mogen burgers, die symptoomvrij zijn, zich weer vrij door het hele land verplaatsen. Het aantal dagelijkse doden en de bezetting op de afdelingen intensieve zorg in het land rechtvaardigen die versoepelingen, aldus de premier. “Deze beslissing betekent niet dat het gevaar voorbij is”, waarschuwde Löfven wel. “Het betekent niet dat het leven alweer normaal wordt: andere restricties blijven gelden. Als de curve van het aantal zwaar zieken stijgt, zullen er nieuwe restricties komen.”
Nederland: Tot 15 juni staat het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor alle landen op oranje. Alle vakanties naar het buitenland worden afgeraden. Vanaf 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar andere landen binnen de EU/ Schengenzone en naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het reisadvies voor landen in die gebieden wordt aangepast van oranje (= vakantiereizen afgeraden) naar geel (= vakantiereizen mogelijk, maar let op risico’s). Het reisadvies blijft oranje, als een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst. Voorlopig blijven de volgende landen op code oranje: Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden! Vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden! Als je toch voor een noodzakelijke reis naar deze landen gaat, geldt bij terugkomst een verplichte thuisquarantaine! Ga je toch op vakantie naar Zweden, wat dus niet een noodzakelijke reis is, kan het goed zijn, dat je trouwens niet verzekerd bent. Weet waarvoor je wel of niet verzekerd bent tijdens de reis en neem dan in ieder geval contact op met de verzekeraar. Ook hier geldt, dat je bij terugkomst verplicht bent tot thuisquarantaine. Maar waarom zou je een risico nemen? Voorkomen is beter dan genezen…