Geen widgets gevonden in de zijbalk


Met de kerstdagen in het verschiet zijn de consequenties van de covid-19 pandemie extra hard voelbaar. Met de kerst willen we bij familie en vrienden zijn. Samen rond de kerstboom, een glaasje glühwein of glögg drinken, genieten van de kerstmuziek op de achtergrond en de warmte van de kerstlichtjes om ons heen voelen. Helaas is dat tijdens de kerst van 2020 niet mogelijk. De tweede golf van de pandemie is heftiger dan de eerste golf. Vooral te wijten aan het feit dat té weinig mensen zich houden aan de maatregelen, zoals die door de regeringen van diverse landen worden vastgesteld. Of dat inderdaad de reden is laten we hier maar in het midden. Als je de verhalen op Facebook leest zijn veel mensen het eens met de genomen maatregelen van hun regering, echter is er een even groot deel, dat er faliekant tegen is. De discussie over de mondkapjes is bijvoorbeeld enorm heftig. “Helpen die mondkapjes nu wel of niet tegen de verspreiding van het virus?” En word je er zelf nu wel of niet ziek van als je ze draagt? We gaan er niet over in discussie.

Feit is wel, dat het aantal besmettingen flink aan het stijgen is. In Duitsland hebben ze bijna 600 corona sterfgevallen en 30.000 nieuwe besmettingen per dag! In Nederland zijn er dagelijks ongeveer 60 sterfgevallen te melden en zit het aantal nieuwe besmettingen in een stijgende lijn naar ruim 9.000 per dag. In Zweden is het eveneens een stijgende lijn van het aantal besmettingen. Daar gaat het naar bijna 8.000 en zijn er ongeveer 60 sterfgevallen per dag te melden. Dat zijn de harde cijfers. Daarnaast worden we regelmatig geïnformeerd over het aantal personen, dat in de ziekenhuizen ligt en specifiek de personen die intensive zorg nodig zijn. Dat is erg verontrustend. Het aantal bedden voor de intensieve zorg (intensive care) heeft een maximum en dat is in vele landen zo langzamerhand bereikt. Het is dus echt de hoogste tijd dat dit virus gestopt gaat worden. In Duitsland heeft men inmiddels de scholen gesloten en alle niet noodzakelijke winkels. En dat tot 10 januari. De regeringen van de diverse landen nemen onder tijdsdruk en stress allerlei goedbedoelde besluiten en soms lijken ze niet altijd even goed doordacht. Toch begrijp ik dat wel. Dit is een bizarre situatie waar niemand ervaring mee heeft. Pas als het aantal besmettingen flink daalt is aangetoond, dat een bepaalde set aan maatregelen heeft geholpen. Het lijkt erop dat men in België de juiste maatregelen heeft gevonden. Daar is een dalende lijn te zien in het aantal sterfgevallen. Het zijn er echter nog wel steeds bijna 90 per dag, alleen is de lijn wel dalende. Terwijl het bij de meeste andere landen een stijgende lijn is.

De voorwaarde voor een dalende lijn in bovenstaande grafiek is uiteraard wel, dat de mensen zich aan de door de regering voorgestelde maatregelen houden. Mondkapje in openbare ruimtes, hoe vervelend of die dingen ook zijn. Verblijf er dan zo kort mogelijk en ga snel weer naar buiten. Of blijf thuis, dan kan dat ding weer af. Verder zo snel en zo vaak mogelijk handen wassen nadat je ergens anders dan thuis bent geweest. En als je mensen buiten spreekt, houdt minstens 1,5 meter afstand in acht. Voor de rest beperk de contacten zoveel mogelijk tot digitale contacten en gebruik je gezonde verstand. Het is even niet anders. Ik vind het bijvoorbeeld onbegrijpelijk, dat er nog steeds mensen van het ene land naar het andere land reizen voor niet noodzakelijke reizen. Op de Facebooksite Zweeds Forum lees ik onder andere, dat mensen met enige spanning, maar toch succesvol Duitsland en Denemarken gepasseerd zijn. Om naar hun vakantiehuisje in Zweden te kunnen gaan om daar de kerstdagen te vieren. Uiteraard is het leuk om in een winters landschap kerst te vieren, maar een dergelijke reis valt bij mij toch zeer zeker onder categorie “niet noodzakelijk”. Onbegrijpelijk voor mij.

En dan hebben we de nieuw opgelaaide discussie over het vaccineren. “Is het vaccin veilig?” “Heeft het bijwerkingen?” “Kun je er ziek van worden?” Waarschijnlijk zal het voor een aantal mensen zeker bijwerkingen geven, maar “onveilig” zal het toch zeker niet zijn. Er zijn al peilingen gedaan en ik las dat in Nederland, volgens die peilingen, zo´n 70% van de inwoners het vaccin niet wil hebben. Dat schiet lekker op dan. Zo krijg je het virus volgens mijn bescheiden mening, nooit de wereld uit. En toch begrijp ik die reacties ook nog wel. Een medicijn heeft altijd een hele lange weg te gaan, alvorens het op de markt komt met het certificaat “veilig”. Dit vaccin is er binnen een jaar gekomen en kan zodoende onmogelijk diezelfde lange test-weg doorlopen hebben. Waarom duurt het verschrikkelijk lang voordat er een medicijn komt tegen een bepaalde vorm van kanker en is dit vaccin tegen covid-19 er nu al? Uiteraard word je dan sceptisch, maar wat is het alternatief? De rest van ons leven in angst leven en mondkapjes ophouden, geen contacten meer met andere mensen en zoveel mogelijk thuis blijven zitten? Nee, dat is zeker geen optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.