Geen widgets gevonden in de zijbalk


De storm Ciara heeft ook hier in verschillende delen van het land flink huisgehouden. De wind was het ergst over Skåne en is sindsdien oostwaarts verplaatst, naar de zuid- en oostkust. Op zondagavond had SMHI, de Zweedse KNMI, klasse 2 waarschuwingen voor de storm gegeven, voor voornamelijk zuidelijke en oostelijke landsdelen. Vanochtend zijn die opgeheven, met uitzondering Skåne. Daar stond gedurende een groot deel van vandaag nog een zeer harde wind. De Öresundbrug is nu weer geopend, nadat (bijna vanzelfsprekend) deze op zondagavond om 20.50 uur was afgesloten. In Jönköping, Småland en Skåne werden vele meldingen gedaan van omgevallen bomen. Voor alle Zweedse wateren geldt nog steeds een waarschuwing en dan met name voor te hoge waterniveaus. Een persoon kwam om het leven, toen een pleziervaartuig door de storm werd omgeslagen. Naast de omgevallen bomen, werden ook verschillende stroomstoringen gemeld. Gisteravond rond 10 uur hadden de drie grootste energiebedrijven van Zweden maar liefst meer dan 15.000 stroomloze klanten. Gelukkig is ons dat allemaal bespaard gebleven.

Doordat het gisteren nagenoeg de hele dag heeft geregend, is ons beekje wel behoorlijk vol geraakt. Niet verwonderlijk. Zo vol zelfs, dat het bruggetje aan het begin en het eind onder water ligt. Met droge voeten op het eilandje komen is er momenteel niet bij. Zelfs niet met hoge(re) laarzen aan. Dat hebben we in de ruim twee jaar dat we hier wonen nog niet eerder meegemaakt. Het gedeelte bij het eilandje is nu uiteraard eveneens hoger dan normaal en daarmee is de vijver groter geworden. Alle planten, die normaal aan de rand van het vijvertje staan, staan nu minstens een half meter in het water. Aan de linker kant van de vijver, ongeveer ten hoogte van het bruggetje is het net een moeras. Daar kun je niet komen, zonder dat je schoenen in de modder gezogen worden.
  
Dat merkte ik overigens de vorige week ook al, toen ik de stenen daar weg pakte. Ineens kon ik mijn rechtervoet niet meer normaal verplaatsen. Er moest behoorlijk veel kracht gezet worden, om mijn voet mét schoen uit de natte grond te krijgen. Het watervalletje is nu een woeste waterval geworden. Hoewel grote hoeveelheden water, vanuit de vijver naar het lagergelegen beekje worden verplaatst, is niet te merken, dat de waterstand lager wordt. Waarschijnlijk duurt dat nog wel enkele dagen. Te meer omdat de storm Ciara nog niet is verdwenen en daarmee de regenbuien ook nog niet. In ieder geval staat het huis hoog en droog. De kelder, mijn werkplaats en de schuur zijn nog volledig droog, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken.
    
Het slechte weer van vandaag heeft beide dametjes Jikke en Ebba doen besluiten vooral veel binnen te zijn. Lekker bij de warme kachel. De kou en nattigheid buiten trok ze helemáál niet. Nee: een kat en water: brrr… Er was nog net geen sprake van, dat de twee aan het bankhangen waren, maar paalhangen was het wel. Vooral Ebba is daar een ster in. Vaak ligt ze languit op de bovenste plank. Het liefst plat op haar buik. Voorpootjes veelal net buiten de plank en de achterpootjes… Tja, die liggen “ergens”. Dan links van haar lichaam (en naast de plank), dan rechts van haar lichaam (en naast de plank), dan weer onder haar lichaam… Bang dat ze eraf valt is ze schijnbaar niet, terwijl wij soms denken, dat ze er elke seconde af kan glijden. Je zou bijna jaloers worden van haar manier van relaxen!

Aan het eind van de dag werd het hier iets rustiger. Dat wil zeggen, dat de wind iets ging liggen en dat er af en toe een zonnetje te zien was. Ja heus: de zon! Terwijl er altijd gezegd wordt, dat februari de wintermaand van het jaar is, is dat op dit moment totaal niet het geval. Overal schijnt het zacht te zijn voor de tijd van het jaar en dus ook hier. Geen vorst, geen sneeuw. En dat terwijl vrienden van ons zaterdag zijn aangekomen voor een weekje vakantie. Vanzelfsprekend hadden ze gehoopt op sneeuw. Of dat er nog van komt? Dat ze dat zouden moeten missen is nog tot daaraantoe. Helaas hebben ze ook nog eens een huisje gehuurd, dat nou niet bepaald “netjes” is. Hier en daar lagen muizenkeutels. Zelfs in de keuken. Daar word je toch niet vrolijk van? Toch zijn het mensen, die positief blijven en zich hierdoor niet laten beïnvloeden. Ze maken er het beste van en genieten zeker van de omgeving en van Zweden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.