Statistieken
  • 0
  • 1
  • 32
  • 410.972
  • 1.135
  • 61
  • 1.218

 
Vandaag opnieuw een vrije dag vanwege de sneeuw die op en in de bomen ligt. Geen ideaal weer om bomen te snoeien vond mijn baas. Dus lekker aan het stoeien met de cirkelzaag in de garage. Brede planken van 14,5 cm in vier smalle latjes van 3,4 cm zagen. Dat kon net, rekening houdend met de zaagsnede. In totaal had ik er 30 stuks nodig van 72,3 cm lang. Waarvoor? Voor de één-na-laatste radiatorkast. Vorig jaar zijn er 8 radiatoren achter zo´n kast verdwenen en de laatste twee, voor onze eigen slaapkamer nota bene, moesten nog steeds. Vandaag zijn de eerste stappen daarvoor gezet. Of beter gezegd: de eerste zaagsneden zijn daarvoor gemaakt. Oh, wat ben ik toch blij met die cirkelzaag! Wat is die al vaak gebruikt zeg. Dat was een hele goede investering. Nadat alle latjes gezaagd waren, moesten ze natuurlijk geschuurd worden. Eerst met grof schuurpapier op de schuurmachine en daarna met fijn schuurpapier met de hand. Daar gaat redelijk veel tijd in zitten, maar als de latjes uiteindelijk lekker glad door je handen glijden is dat de tijd wel waard geweest. Als laatste zijn de latjes allemaal van een eerste laag witte verf voorzien. Dat kan nu drogen en dan morgen nog een tweede keer geverfd worden. Als het geheel dan zaterdag in elkaar gezet kan worden én geplaatst kan worden, kan ´s middags misschien een start gemaakt worden met de aller- allerlaatste radiatorkast.
 
En terwijl de latjes lagen te drogen was er nog tijd over voor een buitenklusje. Nog net even iets doen, voordat het donker zou worden. Even in het rond kijken… Yes! Eerder schreven we al over het verrotte bruggetje over ons beekje. Daar moest iets nieuws komen. Nou wil het toeval, dat ik afgelopen zondag een aantal pallets heb opgehaald. Daarbij zat één hele lange. Normaal hebben ze een afmeting van 80 x 120 cm en deze was ongeveer 80 x 240 cm. Dat leek me er een die uitstekend als brug zou kunnen fungeren. Even de totale lengte van de pallet gemeten met een lange paal (!) én vergeleken met de breedte van het beekje. Past precies! Alhoewel de pallet op zichzelf al erg solide was, leek het me voor de 200% zekerheid toch een goed idee, om er nog een paar extra houten balkjes (3 stuks) onderdoor te doen. Als extra stevigheid tegen het doorbuigen. Ook werden op advies van constructeur Rob (bedankt voor het advies!) de stalen u-profielen op hun kant gelegd, zodat ze veel meer sterkte bieden.
 
Toen de extra balken op hun plaats zaten en stevig waren vastgeschroefd kon het gevaarte over de beek gelegd worden. Aan onze kant van de tuin heb ik de pallet rechtop gezet en aan de bovenkant een touw vastgemaakt. Via dat touw kon de “brug” langzaam zakken en rustig op de andere oever van de beek neergelegd worden. Nog even een beetje modelleren en klaar. We kunnen vanaf nu weer veilig heen en weer lopen. Vanaf onze tuin naar de andere oever van het beekje, waar ook nog twee meter grond van ons is. Achteraf gezien geen grote klus, maar dat was met name dankzij de extra lange pallet, die bij de gratis partij pallets uit Ödeshög van afgelopen zondag zat. Soms vallen dingen zomaar ineens op hun plaats. Zoals deze pallet-brug.

We zijn weer een stap(je) dichterbij: Joke kreeg vandaag bericht van de arts van de spoedeisende hulp, dat er inderdaad galstenen in de galblaas en galwegen zitten. Hij schreef, dat Joke een oproep krijgt voor een afspraak bij de kirurgmottagningen (chirurg), omdat de arts vindt dat de galblaas moet worden verwijderd. Zou het dan toch binnenkort gebeuren? Overigens hadden we gisteren een dergelijk bericht in Jokes digitale medische dossier ontdekt. Alleen stonden daarin wel heel veel medische termen. Bij toeval kregen we een bericht van Gerrit. Die heeft voor ons nog uitleg gegeven over hetgeen de arts had geschreven. Geweldig! Gerrit is namelijk vele jaren huisarts geweest en woont nu ook in Zweden. Hij nam in eerste instantie contact op, omdat hij had gelezen, dat Joke koorts had. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn en kunnen duiden op een ontsteking van de galblaas. De koorts is inmiddels gezakt en daarmee weer een zorg minder. Doordat we op dat moment contact hadden was ik zo vrij om hem het een en ander te vragen. We kregen snel een duidelijk en begrijpelijk antwoord. Heel erg bedankt, Gerrit, dit wordt enorm gewaardeerd. Nu is het wachten op een tweetal oproepen: eentje van de chirurg en eentje van de gastroscopie. Oh, we hopen zo, dat een en ander in een keer te verhelpen is…

Een recordhoeveelheid sneeuw in de bergen van Kiruna. Kiruna ligt behoorlijk ver in het noorden van Zweden en kwam een paar jaar geleden nog in het nieuws. Vanwege de mijnen zal een deel van de stad in zijn geheel namelijk drie kilometer moeten worden verplaatst. In Kiruna is de grootste hoeveelheid sneeuw gevallen, in iets meer dan 20 jaar. In Katterjåkk, 130 kilometer nog ten noorden van Kiruna, ligt er historisch veel sneeuw voor het seizoen. Volgens SMHI, de Zweedse KNMI, ligt er 169 cm sneeuw en dat is de grootste hoeveelheid sneeuw, wat er de laatste 20 jaar is gemeten. Dus inderdaad, in januari van het jaar 1997 lag er meer, namelijk 180 cm. Anna Zetterlund werkt als weerwaarnemer voor SMHI in Katterjåkk, ze meet regenval, temperatuur, zonneschijnuren en sneeuwdiepte van maandag tot vrijdag. Dat doet ze om zeven uur ‘s ochtends. Volgens haar is de winter tot nu toe erg winderig en regenachtig geweest, met een ongewoon hoog aantal sneeuwstormen. Ze is ook van mening, dat de E10 (een snelweg) dit jaar vaker is gesloten dan in de afgelopen jaren. En dat zegt veel, want in Zweden sluiten ze niet zomaar een snelweg…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.