Statistieken
  • 1
  • 9
  • 32
  • 411.012
  • 1.135
  • 61
  • 1.218


Dat belooft wat! Wat goeds! Een mooie zonsopkomst rond de klok van half zeven. De weersvoorspellingen waren goed. Het zou vandaag ongeveer 15 graden worden, zonnig en nagenoeg windstil. Een leuk vooruitzicht, vooral na die sombere grauwe dagen van de laatste week. Ik denk, dat het al wel een week geleden is, dat we de zon langer zagen dan tien minuten. Ja, meestal aan het eind van de dag, tegen de tijd dat de zon ondergaat. Vandaag gaan we hem waarschijnlijk veel zien. Dat geeft de burger moed!

“Joke, mijn broeken zakken af!” “Huh, ben jij afgevallen dan?” “Nee, mijn broeken vallen me af!” Wat bleek? De zeeltjes van de tuinbroek lieten los van de plastic sluiting. Het stof ging glijden, wanneer er een beetje spanning op kwam en vervolgens kwamen ze los van het kliksysteem. Daardoor moest Heiko tijdens het werken telkens zijn jas uit doen, om die zeeltjes weer op te zoeken en vast te maken. Dikke ellende dus. Dat gold, zowel voor zijn groene overal, als voor de veiligheidszaagbroek van Stihl. Het repareren van dit soort probleempjes moet je niet te lang uitstellen en daarmee pakte ik vanochtend meteen maar een naald en draad. Goede en met name goed zittende kleding is erg belangrijk als je aan het werk bent en zeker als je met een kettingzaag bezig bent. Dan moet je beslist niet afgeleid worden door een afzakkende broek. Met een stevige draad was het probleem snel verholpen, want de zeeltjes werden gewoon met een paar steken op maat vastgezet.
   
 
Daarnaast naaide ik ook nog de plastic belijnen van een beschermingsband (brace) voor duim-pols vast. Die belijnen geven extra steun en beperken je in de bewegingsmogelijkheden voor je pols. Echter, die belijnen schoven steeds naar onderen, waardoor ze Heiko steeds in de pols drukten. Dat is behalve pijnlijk ook simpelweg niet de bedoeling. Die onderkanten naaide ik vast, zodat dat probleem verholpen was. Heiko heeft de laatste tijd af en toe last van zijn linker pols en dan kan zo´n brace net even dat extra stukje stevigheid en bescherming bieden. Dan moet die wel comfortabel zitten uiteraard en dat is nu, na deze kleine ingreep, zeker het geval. Na een half uurtje konden naald en draad weer opgeruimd worden!

In Nederland was het gisteren al heel mooi weer en vandaag was dat mooie weer daadwerkelijk in Ödarp aangekomen. De ochtend is voor het “op gang komen”. Voor zowel de natuur, als voor mij. Na een aantal huishoudelijke klusjes was het tegen de middag zulk mooi weer, dat het té mooi was om binnen te blijven zitten. Het zonnetje scheen zo vrolijk en de temperatuur klom op naar zo´n 15 graden. Hoewel ik de laatste dagen eigenlijk al genoeg lichamelijke inspanningen had verricht, kon ik de verleiding niet weerstaan om iets in de tuin te gaan doen. Niet alleen een frisse neus halen, maar even iets anders zien dan een verf- of bordenkwast.
   
 
Ik had me voorgenomen blad te gaan harken. Dat wist ik vanochtend al heel zeker. Er lagen genoeg bladeren in de borders, op het gras en op de oprit. Mijn doel was, om rond het huis te werken. Ervoor zorgen, dat het er weer netjes en verzorgd uitziet. Dat is mijns inziens gelukt. In totaal konden er zeven kruiwagens op de houtwal leeggegooid worden. De houtwal, die we aan het aanleggen zijn langs het beekje. Bij het trollenhuisje, rond de vlonder en groentetuin moet nog. Dat is voor later, want de appelboom is zijn bladeren nog lang niet kwijt. Dan is het meeste tuinwerk voor dit seizoen wel klaar. Na het schoonvegen van het terras en de veranda, waarbij ook de zomerspulletjes in de grote grijze kast verdwenen, was ook dat klaar voor de winter. Daarna was niet alleen mijn lampje uit: buiten was de schemering inmiddels ingevallen. Tijd om een lekkere douche te nemen!

Vandaag was Heiko voor de verandering weer eens een keer werkzaam in de, fraai aangelegde, tuin bij het Ryhov ziekenhuis te Jönköping. Elke keer opnieuw verbaast hij zich er in positieve zin over hoeveel planten, struiken, bomen, gras en bloembollen daar gepland zijn. Door die kleine man: Kenth Örtengren. Een megaklus met zo´n klein team realiseren én naar tevredenheid van de opdrachtgever is een geweldige prestatie! Op de foto hierboven een overzicht van het deel van de tuin, waar Heiko en Håkan de dag hebben doorgebracht. Bij de lange slingermuur. Links op de foto is trouwens het enorme hoogteverschil in het landschap te zien. Links bovenaan de betonwand is nog een strook tuin, dan een hekje en daarnaast een voet- fietspad. Tenslotte de rijbaan voor bussen.

 
 
Vandaag was Heiko samen met zijn collega Håkan ter plekke om een 500 stuks plug-planten te poten in de slingerwand. De slingerwand is opgebouwd uit stalen wapeningsnetten, met daarin grote blokken steen. Tussen die grote blokken steen zat aan de bovenkant een laag geel zand. Het geheel was af gestrooid met heel fijn donkergrijs grind, om het verstuiven van het gele zand tegen te gaan. In die lange slingerwand, van ruim een meter hoog, moesten die 500 plugplanten gepoot worden. Daarnaast konden ze de dag vullen met het plukken van onkruid. Dat wil zeggen, ze konden er een begin mee maken. Er is ondertussen alweer zoveel onkruid opgekomen, dat ze er zeker met twee man nog wel drie volle dagen aan kunnen besteden. Die 500 plugplanten bestonden uit vier verschillende soorten mini plantjes: Myskmadra (lievevrouwebedstro), Blåklocka (grasklokjes), Förgätmigej (moeras vergeet-me-niet) en Skvattram (moerasrozemarijn). Volgens een bepaald schema werden de kleine plantjes gepoot. Telkens een strook van twee meter voor een soort plant.

Rond half zes was hij weer terug in Tranås en na een gezamenlijk kopje koffie ging hij huiswaarts. Terwijl Heiko naar buiten loopt, de zaak uit, ziet hij laurier staan: €.35,90 per plantje! Hij maakt er een foto van om later op het internet eens na te zoeken wat zo´n laurierplantje in Nederland kost. De prijs van bijna €.36,- leek hem wel érg veel. Natuurlijk zijn er vele verschillende soorten laurier, maar in zijn beleving kosten iets van rond de tien euro. Vandaag zocht ik een tweetal prijzen op.
Het varieert inderdaad, maar ergens tussen €.9,50 en €.16,50 kosten ze in Nederland. Tjonge, wát een prijsverschil. Volgens Heiko komen de door Örtengren te koop aangeboden laurier planten uit Nederland. Net zoals vele andere soorten planten en bomen trouwens. Uiteraard komen er transportkosten bij, alleen zo´n prijsverschil? We wisten eigenlijk al wel, dat plantgoed hier duur was en het is hiermee opnieuw bevestigd. Overigens is Örtengren het goedkoopste adres in Tranås. Bij Granngården zijn de laurierplantjes nog duurder!

Wat een leuk plaatje, hier in de keuken vanavond. Ebba zit op de begane grond en Jikke zit precies boven haar op de eerste verdieping. Dat wil zeggen op de keukentafel. Zouden ze het van elkaar weten, dat ze recht onder elkaar zitten? Volgens mij niet. Ik vond het wel een grappig gezicht. Beide dametjes zaten overigens te wachten op “iets lekkers”. Nog steeds worden ze zo af en toe even verwend met een paar lekkere snoepjes. Gewoon omdat ze zo lief zijn en (meestal) zo goed luisteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.