Brandganzen!

Brandganzen!

     
Dachten we in eerste instantie nog een koppel nijlganzen te zien, blijken het toch brandganzen te zijn. De mooie brandgans, die eigenlijk pas sinds 1984 broedvogel in Nederland is. Tot het oorspronkelijke leefgebied van deze prachtig getekende, compacte gans behoren richels op kliffen en heuvels op onherbergzame plaatsen. In Nederland vond de brandgans toch ook een leefgebied, dat aan de behoefte voldoet. Waarschijnlijk geholpen door de aanwezigheid van ‘tamme’ brandganzen, die bijvoorbeeld gehouden worden in parken en tuinen. Uit deze groep ontstond een sterk groeiende populatie van niet-trekkende broedvogels. Het voedsel van de brandgans bestaat voornamelijk uit gras en andere plantendelen. Vogels die bij ons overwinteren zijn trouwens vooral afkomstig van Nova Zembla en Zweden (!). Overwinteraars komen hieraan in december en verlaten onze streken gewoonlijk in maart. De laatste jaren lijken – als gevolg van een hogere predatiedruk (vijandsdruk of druk om opgegeten te worden) in vooral Zweden – brandganzen wat langer hier te blijven en in kortere tijd terug te vliegen naar de broedgebieden. Hebben we mooi mazzel mee, zo zien we ze hier ook nog eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta