Boutje, moertje, schroefje, spijkertje

Boutje, moertje, schroefje, spijkertje


Een gewoonte die ik heb overgenomen van mijn vader en van mijn opa is bewaren. Als ik ergens mee aan het bouwen of verbouwen ben en ik houd restjes plank of spijkers en schroeven over, dan wordt dat bewaard. Het is immers betaald en het kan altijd nog een keer van pas komen. Toch? Maar niet alleen bewaar ik het nieuwe, ook het oude! Als ik iets sloop haal ik alle eventuele her te gebruiken dingen eraf. Dat zijn dan de schroeven, de scharnieren, moertjes, boutjes, ringetjes, spijkers, enzovoort. Van die laatste categorie niet alleen de rechte spijkers, ook de kromme… Die kun je immers op een betonvloer of op de bankschroef nog wel weer rechtslaan. Daarna weer gebruiken bij een volgende klus. Maar, alles wat ik op deze manier recycle gooi ik eerst in een plastic bakje. Zo eentje van de chinees. Als die vol is pak ik een tweede of een grotere. Dan komt er een tijd om de inhoud van die emmer (!) leeg te gooien en te gaan sorteren.

En die tijd was nú! Vandaag emmer maar eens leeggegooid op de keukentafel om te zien wat er allemaal in zat om het vervolgens te sorteren en in het juiste bakje te bewaren. Er ontstonden verschillende stapeltjes: spijkers, lange schroeven, kortere schroeven, boutjes, moertjes, ringetjes, kabelvastzetters, plugjes, houtdraadbouten en meer. Daarnaast een categorie “overig”. Nuttig werk wat ik in de warme keuken aan de hoge keukentafel kon doen en op mijn eigen tempo. Af en toe er even bij weglopen omdat het zitten nog steeds pijnlijk is en langer dan een kwartier zitten gaat niet vanwege de ischias. Ik weet nu weer wat ik heb en kan het eenvoudig terug vinden in de grote koffers met vakjes. Daar zit heel veel “ijzerwerk” in. Voorlopig geen gebrek daaraan. De plastic bakjes staan nu weer leeg in de kast, totdat het volgende sloopwerkje voorbijkomt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image