Boom wordt slagboom

Boom wordt slagboom


Gisterochtend zei ik nog tegen Joke, dat ik toch echt wel geduld heb. Ondanks dat zij het daar niet altijd mee eens is. Vandaag was mijn geduld echter op. Hoezo? Nou, in het bos tegenover ons huis had ik namelijk al ruim een jaar (!) geleden een hele lange, slanke boomstam zien liggen. Dat was van een omgewaaide berkenboom. Deze stond eerst gewoon rechtop, daarna scheef en na de laatste storm lag die horizontaal. Toen er meerdere bomen omwaaiden op dat stuk grond, kwam er een grote bosbouwmachine die de omgewaaide bomen aanpakte, ontdeed van takken en in stukken zaagde van 3 meter. Alleen niet die ene lange slanke berkenboomstam! Niemand bekommerde zich om hem. Telkens als ik er met Pantro langsliep, dacht ik eraan dat die boomstam een mooie slagboom zou kunnen zijn voor onze oprit aan de zuidzijde van het huis. Daar is een mogelijkheid om het gras op te rijden, waarna je een rondje om het huis kunt rijden. Vervolgens kun je via de echte oprit, voorzien van grint, de weg weer oprijden. We gebruiken die mogelijkheid niet en het leek me daarom leuk om voor de zuidelijke oprit een paal voor te plaatsen. Dat zou dan een lange boomstam moeten zijn die redelijk recht is en minstens 8 meter lang. Voor degene met een goed geheugen: zo’n boomstam had ik eerder al eens gevonden, maar die was zo perfect recht dat ik die als vlaggenmast heb gebruikt.

Gisteren moest het toch maar gebeuren. Die lange slanke rechte berkenboomstam moest ik ophalen! Met een takken zaag had ik alle zijtakken verwijderd, zodat er een kale stam overbleef. De stam lag een eindje van de weg af en zat een beetje klem tussen andere bomen. Lastig om daar weg te krijgen. Temeer daar het een boom betrof, bleek nu, van zo´n 15 meter lang! Niet te tillen dus! Alleen ben ik niet voor een gat te vinden. Hier had ik reeds over nagedacht. De auto daarom gepakt en een heel lang stuk touw. De auto reed ik op het grüs-weggetje en het touw bond ik aan de stam én aan de trekhaak. Zo trok ik de boomstam langzaam uit het land. Dat ging mooi, totdat het touw knapte, omdat de top van de stam tegen een kei drukte. Met de hand verlegde ik de top van de stam en knoopte het touw opnieuw aan de stam. Nu ging het goed en kon ik de lange stam in een keer uit het land trekken. Via het grüs-weggetje naar beneden, over de asfaltweg en zo achter het huis. Daar zaagde ik van de top zo´n drie meter af en van de stam nog eens 4 meter, zodat ik de gewenste 8 meter overhield voor de slagboom. De afgezaagde delen gaan in de houtkachel. Het lange stuk ligt nu achter het huis om “gefatsoeneerd” te worden: stompjes van de zijtakken eraf. Daarna kan die boom als slagboom voor de oprit geplaatst worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.