Bomen worden gekapt

Bomen worden gekapt


In Zweden zie je door de vele bomen het bos haast niet meer. Maar, daar hebben de Zweden iets op gevonden: een bosrooimachine. Een geweldig ingenieus apparaat. Bijna net zoals de stofzuigerreclame van vroeger: “hij klopt, hij veegt en hij zuigt”. Maar deze machine klemt de boomstam, zaagt de stam door, verwijdert de takken en zaagt de boomstam op de juiste lengtes. Dat laatste gebeurt computergestuurd. De computer “voelt” of de stam recht genoeg is én voldoende diameter heeft om naar de houtzagerij te gaan. Dan zaagt hij in stukken van 3 meter. Is de stam te dik, te dun of niet recht genoeg dan wordt het een stuk van 2 meter en gaat het naar de papierindustrie. Met deze machine kan één man een heel bos rooien. Prachtig om te zien.

Maar niet als dat op het perceeltje bos naast je huis is… Vandaag was Joke de voordeur aan het schilderen en hoorde ze een kettingzaag geluid, gevolgd door een doffe dreun. “Oh jee, er worden bomen gerooid.” Ze riep me meteen. En ja hoor, daar stond zo’n grote alles-in-een-apparaat. De bomen op het perceel naast ons huis waren wel érg groot (meer dan 30 meter sommigen) en het was te verwachte, dat die binnenkort “het loodje zouden leggen”. Vandaag. Als er eentje tijdens een flinke storm omgewaaid zou zijn, had die zeer zeker ons huis geraakt. Snel pakte Joke de fotocamera en liep de kant op van het geluid. Niet alleen foto’s gemaakt, maar ook filmpjes.

Ze hoorde van de man op het apparaat, dat het ongeveer anderhalve dag in beslag zou nemen. Later kwam de eigenaar van het perceeltje er ook bij. Hij vertelde ons (ik was er inmiddels bij komen staan), dat de bomen ongeveer 75 jaar oud waren en dat ze nu echt omver moesten. De regering heeft de wetgeving overigens aangepast. De bomen mogen nu nog maximaal 50-60 jaar staan, waar het eerder 70-80 jaar was. Dat was beter voor de schatkist, zei hij. Ja natuurlijk… Over de verkoop van de bomen moet hij inkomstenbelasting afdragen. We namen nog snel een paar foto’s van ons huis naast het bosperceel. Morgen zal het zeker een heel ander uitzicht zijn. Dan opnieuw foto’s maken natuurlijk om het verschil duidelijk in beeld te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta