Bomen gepoot en worstjes gegrild

Bomen gepoot en worstjes gegrild

 
Vrijdag bestond mijn opdracht uit het planten van 20 bomen, zonder kluit. Dat moest gebeuren bij een gård, een boerderij met meerdere huizen en verschillende bijgebouwen. Ver buiten Tranås. Op de weg van Tranås naar Österbymo, voorbij de afslag naar Ramfall en voordat ik bij het dorpje Asby was, stond die gård aan de linkerkant van de weg. Eerder deze week hadden we de bomen alvast daarheen gebracht met een vrachtautootje. Om kwart over acht was ik op de plek “des onheils” en zag ik reeds een vuur branden en twee mannen aan het werk zijn. Het bleken vader en zoon te zijn. Op advies van mijn baas Örtengren hadden ze hele hoge bomen gesnoeid en de kleinere takjes gooiden ze nu op een vuurtje. De grotere, dikkere takken werden met een motorkettingzaag in mootjes gezaagd en daarna in een grote kar gegooid. Ik mocht de bomen daar poten langs de lange oprit. Toen we de bomen brachten spraken we de vader ook al en hadden we de hele werkwijze meteen even doorgenomen. Met als gevolg dat nu alles al klaarstond. Ze hadden de exacte locatie van de bomen uitgemeten. De oprit was namelijk zo´n 100 meter lang en de bomen moesten precies op dezelfde afstand komen te staan. Én aan beide zijden recht tegenover elkaar, met dezelfde tussenafstand. Op de plekken die ze dus zelf bepaald hadden, hadden ze een lange ijzeren pen in de grond gezet én waren door de zoon ook al gaten gegraven. Heel fijn, want dat kost veel moeite en tijd vanwege de vele keien.

Tevens hadden ze een lijn gespannen vanaf het huis naar de weg, waardoor de bomen eenvoudig in één lijn gepoot konden worden. Verder stonden er een drietal grote halve vaten met water klaar, waar de bomen nét voordat ze geplant werden, even in gedompeld konden worden. Voorop de tractor hadden ze een 1.000 liter watertank gezet, gevuld met water waaruit steeds een emmertje water getapt kon worden, die we na het planten bij de boom gooiden om de grond te laten slinken. Daardoor komt de boom meteen wat vaster te staan. Tja, alles stond perfect klaar en ik concludeerde, dat dit goed georganiseerde mensen zijn. Het enige wat ik moest doen was een beetje turfstrooisel onderin het gat gooien en daarna de boom in het gat plaatsen, waarna de vader er een kruiwagen met schone grond bijdeed. Even zorgen, dat de boom niet te diep werd gepoot, een klein dijkje van de oude grond eromheen, zodat het water niet meteen wegloopt. Daarna rond de stam opnieuw turfstrooisel toevoegen. Tenslotte een emmer water erbij en klaar. Op naar de volgende boom. Zo werkten we alle 20 bomen af. Toen we één rij klaar hadden begonnen we, na de fika, vooraan bij de weg met het plaatsen van twee palen per boom die ter ondersteuning bedoeld zijn. Ze zorgen ervoor dat de boom rechtop blijft staan én dat hij recht omhoog groeit. De vader begon meteen met het plaatsen van de palen met behulp van de grote zware rubberhamer. Oké dacht ik, dat hoef ik dus ook niet te doen. Lekker relaxed.

Hij zorgde ervoor, dat bij elke boom in dezelfde lijn als de bomen stonden, twee palen kwamen te staan op zo´n 30 centimeter van de stam. Soms lukte dat niet vanwege een grote steen in de bodem. Als laatste bracht ik de juteband aan, die rond de stam van de boom gaat en aan de palen wordt vastgeniet. Twee stukken band per boom. De grond daarna nog even netjes aangevuld rondom de stam en een beetje turfstrooisel erbij. Klaar! Tegen de klok van 12 uur stelden ze voor om een worstje te gaan grillen. De zoon was even met de auto weggeweest en had een paar zakjes met worstje gehaald. Het vuur, dat reeds brandde toen ik er aankwam, was de hele tijd brandend gehouden. Daar konden we de worstjes op grillen. Met uitschuifbare metalen pennen, zittend op een houtblok, gaarden we de worstjes. Een broodje erbij en een glaasje cola. Gezellig! Helaas regende het lichtjes, maar met een goeie regenjas aan was dat geen probleem. Er bestaat immers geen slecht weer in Zweden, alleen slechte kleding. Op die regen was ik voorbereid, want de dag ervoor had ik reeds gezien, dat er regen werd voorspeld. Na het grillen legde ik de laatste hand aan de geplaatste bomen en reed ik rond 13:30 uur weer terug naar Tranås, twee zeer tevreden klanten achterlatend, die ondertussen al weer druk doende waren met het verder in mootjes zagen van het snoeihout van de grote bomen.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.