Statistieken
  • 0
  • 7
  • 32
  • 411.010
  • 1.135
  • 61
  • 1.218

 
Deze week is voor mij weer gestart met het snoeien van bomen. Veel ander werk is er op dit moment ook niet. Het gras groeit immers nog niet en ook de heggen hoeven nog niet (weer) geknipt te worden. Maandagmorgen wees mijn baas me een aantal bomen waarmee ik kon beginnen. Aan het einde van de dag reed hij me opnieuw rond, langs een aantal particuliere adressen waar fruitbomen gesnoeid moesten worden. Zelf was hij er dinsdag niet, maar hij had me voldoende bomen aangewezen om de dag mee door te brengen. Het leuke is, dat ik zo langzamerhand de verschillende snoeiwijzen zie en leer hanteren. Een appel- of perenboom die “wij” al jaren snoeien wordt in laagjes gesnoeid. Er komen een aantal horizontale lagen (waaiers) in de boom, door de takken die recht omhoog willen groeien weg te halen. Alleen de takken die opzijgaan worden teruggesnoeid ter plaatse van een oog aan de onderkant. Zodoende dwing je de boom om een nieuwe ent aan te maken aan de onderkant van een tak. Na een aantal jaren ontstaan er zo verdiepingen in een boom, waar het fruit mooi tussenin kan hangen én waar de zon bij kan komen om het te laten rijpen. Het is trouwens lastig om duidelijke foto´s te maken van vóór en na het snoeien, maar op foto één heeft de boom als je goed kijkt alle uitlopers nog. Op foto twee is dezelfde boom te zien, maar dan gesnoeid.
  
Een pruimenboom wordt weer heel anders gesnoeid. Die behoudt juist wel de kleine opstaande takjes. En bij een prunus is het een kwestie van (domweg) alle takken minimaal voor de helft terugsnoeien, zodat de boom steeds voller wordt. Het lastige is echter het snoeien van de takken op de hoogte waar je eigenlijk nét niet bij kunt komen. We hebben drie verschillende trappen, in verschillende hoogtes én een ladder tot onze beschikking. De ladder kun je echter niet tegen elke boom aanzetten, omdat de top van de boom bijvoorbeeld veel te iel is. De top zou kunnen afbreken of zover doorbuigen dat de ladder omvalt. Zodoende moeten we het, zoals vandaag, met de langste trap doen en dat is af en toe best met enige acrobatiek. Vanochtend had ik het eerste uur hulp van een collega. Hij moest de trap vasthouden waar ik op stond. De ondergrond was namelijk niet vlak én de boom feitelijk nét te groot voor de hoogste trap. Met klossen onder bepaalde trappoten (om deze een beetje horizontaal te plaatsen) én zijn contragewicht op de onderste trede is het gelukt. De overige bomen kon ik zonder zijn hulp afwerken. Die waren niet zo hoog. Overigens zorgen we er ook voor, dat de volwassen bomen niet hoger worden. Alle uitlopers aan de bovenkant gaan er dan sowieso af. Niemand is gebaat bij een té hoge fruitboom. Aan het einde van de dag had ik de aanhanger redelijk gevuld met snoeihout.
 
Onderweg naar het werk kwam ik ook andere bomen tegen. Échte grote jongens! Vorig jaar lagen daar ook al grote stapels stammen en nu is de grondeigenaar weer bezig geweest met zagen en verzamelen. Op een dag zag ik iemand met een tractor en een wagentje erachter uit het bos, achter de grote stapels boomstammen komen. Deze bomen worden binnenkort vast en zeker opgehaald door zo´n grote “bomen-transport-auto”. Die denderen hier regelmatig bij ons voor het huis langs. Leeg richting Tranås en vol richting Eksjö. Volgens mij is hier werk genoeg voor vrachtwagenchauffeurs, die met dergelijke combinaties kunnen rijden. Wat mij persoonlijk lastig lijkt is het vinden van het juiste perceel en de juiste stapel boomstammen. Er staan nergens aanduidingen. De bomen liggen niet altijd, zoals hier, meteen aan de weg. In de meeste gevallen moet een vrachtautocombinatie een zandpad in en ergens in het bos hout laden. Meestal is er aan het einde van zo´n zandpad een grote lus aangelegd, zodat de chauffeur daar met zijn combinatie kan draaien. Edoch, niet altijd eenvoudig om het juiste weggetje te vinden lijkt me.

Vanochtend moest ik de ramen van de Volvo schoonkrabben. Het had licht gesneeuwd én gevroren, want met de ruitenwisser ging de witte aanslag er niet af. Even weer uitstappen en met de ruitenkrabber er overheen. Wellicht dankzij die vorst werd het een aangename dag. Het was niet erg warm, maar toch mooi, helder weer. En dat is weer goed voor onze vrienden die hier in de buurt een huisje hebben gehuurd. Zondag was het immers zó slecht wat het weer betreft. Dit geeft ze hopelijk weer moed en kunnen ze leuke dingen ondernemen. Het zijn mensen die genieten van de natuur en hopelijk hebben ze vandaag hun hart kunnen ophalen. Misschien zat er nog wel een leuke wandeling voor ze in…

Het verschil tussen degenen die het meest en het minst verdienen, is in Zweden toegenomen. De verschillen tussen de inkomens van mensen zijn in alle landen van de Scandinavische landen toegenomen. De verschillen zijn het grootst in Zweden. Dit staat overigens een rapport van de Noordse Raad. Het rapport gaat onder meer over de verschillen tussen de inkomens van mensen in de deze landen. Dus hoeveel verschil zit tussen degenen die het meest verdienen en degenen die het minst verdienen. De Noordse landen zijn Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland. In 2017 had Zweden het grootste verschil tussen degenen die het meest en het minst verdienen. In 2004 had Zweden het minste verschil. Een verklaring is, dat de Zweedse economie zo sterk is gegroeid. Veel Zweedse rederijen bijvoorbeeld hebben het goed gedaan. Dan hebben meer mensen hogere salarissen ontvangen. Daarmee is het verschil groter geworden met mensen met lagere lonen. Maar verschillende andere Noordse landen hebben de afgelopen jaren ook goede financiën gehad. Dat is dus niet de enige verklaring. Een andere verklaring is nog wel, dat Zweden meer immigranten heeft ontvangen dan de andere landen. Velen van hen hebben banen met lage lonen of helemaal geen banen. Dan wordt het verschil in inkomen snel groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.