Boete!

Boete!


Oei, we hebben iets fout gedaan. Iets strafbaars! En dat gaat geld kosten… Wat is er aan de hand? Een paar maanden geleden had Joke ergens gelezen dat een meneer (beroep Visboer) uit Nederland bij toeval een prachtige foto had gemaakt van een eekhoorntje die aan een bloem ruikt. Het was inderdaad een schitterende foto en het leek echt alsof het eekhoorntje enorm genoot van de geur die de bloem afgaf. Joke heeft uit bewondering voor de fotograaf, ze hebben immers een gedeelde passie, de foto geplaatst bij een item op onze website. Verder niet met bijbedoelingen, want onze website is immers puur informatief en absoluut niet commercieel. Dit ter inleiding. Begin december, net voordat we richting Nederland afreisden kregen we een digitale brief uit Duitsland, Berlijn om precies te zijn. Van een bureau dat schreef dat ze de rechten voor een foto beschermden namens de fotograaf. In de brief stond dat we op een bepaalde link moesten klikken om te zien waar het precies om ging. Ja ja, dat zal wel, dachten wij. Dat is weer zo´n slimme jongen of meid die een spookbrief/ nota stuurt in de hoop dat mensen erin trappen, in paniek raken en betalen. Nou, wij niet!

Peppar peppar ta i trä zou mijn baas nu zeggen. Dat zal ik hierna toelichten. Deze door ons als SPAM betitelde brief hebben we verwijderd uit de mailbox om vervolgens rustig op familiebezoek te gaan. Bij terugkomst vonden we opnieuw een digitale brief van dat bedrijf uit Berlijn met daarin een dringende waarschuwing om een bepaalde foto van onze website te verwijderen. Op pagina twee stond nu aangegeven dat het om de foto van het eekhoorntje ging. De foto moest voor een bepaalde datum verwijderd zijn, want anders werd ons een boete in rekening gebracht. De brieven waren overigens in het Engels opgesteld. Maar toen wij weer thuis waren hadden we nog drie dagen voordat we familie op bezoek kregen die bij ons kerst zouden vieren. Er was op dat moment wel iets anders te doen dan te reageren op deze “spam”. Hierboven schreef ik spam bewust met een hoofdletter omdat we ervan overtuigd waren dat het inderdaad spam was. Nu schrijf ik het met een kleine letter, omdat we toch wel een beetje begonnen te twijfelen. Edoch, familie eerst. Nadat de kerstdagen voorbij waren, de familie onderweg terug naar Nederland, de oliebollen gebakken waren, oud en nieuw gevierd was, toen… Ja toen dachten we pas weer aan die mail met de brief van het bureau uit Berlijn. We werden er overigens ook aan herinnerd door hun derde mail, met daarin vermeld een te betalen boete van €.150,- voor het onrechtmatige gebruik van die bewuste foto. Nou ja zeg!

Toen zijn we maar eens gaan speuren op het internet naar dat bedrijf en kwamen al snel bij Tros Radar terecht en advocatenbureaus die erop waren gedoken. Er werden ook tips gegeven hoe te reageren op de correspondentie van dat bedrijf. We lazen onder andere dat in principe iedereen zomaar kan stellen dat hij de rechten van een bepaalde foto heeft én dat ze gerechtigd zijn een boete te eisen aan degene die de bewuste foto gebruikt. Ja, inderdaad. Een leuk handeltje. Het bedrijf werd een beetje als dubieus bestempeld. We stelden een brief op (in het Nederlands) met de tips die ons via het internet werden aangereikt. Edoch, wat schetste onze verbazing, er werd keurig op gereageerd (in het Engels) met antwoorden en bewijzen. Daarop hebben wij de boete toch maar betaald. Er bleken inderdaad copyrights op de foto te zitten. Jammer dat we dat niet vooraf hadden gezien. Een dure les dus en voor een ieder die dit leest en ook een website heeft: wees gewaarschuwd. Kijk uit met foto´s die je van het internet plukt. Nadat we hadden betaald kwam er opnieuw een keurige brief met dank voor de betaling, voor het verwijderen van de foto op de website en de bevestiging dat het dossier hierbij was gesloten. Een volgende keer zullen we alerter reageren, dat is nu denk ik wel duidelijk.
 
Dan even terugkomend op “Peppar peppar ta i trä“. Een uitdrukking die mijn baas heel vaak in de mond neemt. Over het algemeen zijn de uitdrukkingen die de Zweden hebben wel redelijk te begrijpen en komen sommigen ook overeen met de Nederlandse uitdrukkingen. Zoals bijvoorbeeld: “Allt är inte guld som glimmar.” wat betekent “Niet alles wat er blinkt is goud.” Een spreekwoord of gezegde dat 1 op 1 is vertaald. Nog een voorbeeld: “Dansa efter någons pipa.” betekent “Naar iemands pijpen dansen.” Heel duidelijk denk ik. Maar wat te denken van “Göra en höna av en fjäder” wat letterlijk betekent “Van een veer een kip maken”. Tja, wat wordt daar nu mee bedoelt? Het blijkt het Nederlandse gezegde “Van een mug een olifant maken” te zijn.

Of “Inte alla höns hemma”, wat letterlijk betekent “Niet alle kippen zijn thuis”. Men bedoelt echter “Hij heeft ze niet alle zeven op een rij” oftewel de persoon waar men het over heeft is niet al te slim. En dan de Zweedse uitdrukking “Peppar peppar ta i trä.” Dat zegt mijn baas bijvoorbeeld als ik zou zeggen “Ik ben nooit verkouden!” In Nederland zou je dan kunnen zeggen “Even afkloppen” (op iets van hout), want je weet maar nooit, of “roep maar niet te hard”, morgen overkomt het jou. Dát betekent “peppar peppar” (de verkorte versie) dus, “roep maar niet te hard”. Een laatste leuke: ” Skägget i brevlådan” hetgeen betekent “baard in de brievenbus”. Hmmm… In het Nederlands correct vertaald met de uitdrukking “Op heterdaad betrapt”.

Even een leuk item dacht ik zo tussen alle “serieuze” items op de website. Met Joke gaat het overigens onveranderd. Het is stabiel en te hanteren met af en toe een pijnlijke aanval in haar rechterzij. We zien echt uit naar de 28e januari als de echo gemaakt gaat worden. Ik ben nog eventjes buiten bezig geweest met het zagen en vastschroeven van de afdeklatjes van het wandje en raamkozijn dat de linkerkant van het portaal afsluit. Het was koud! Waterkoud. Maar, alle latjes die ik eraan wilde zetten zitten er nu aan. Als laatste moet er nu nog geschilderd worden. Morgen misschien. De katten bleven vandaag trouwens ook liever binnen. Het was ze veel te koud om buiten te spelen én voor de muizenjacht. Gelijk hadden ze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.