Bloggers ontmoeten lezers!

Bloggers ontmoeten lezers!

    
  
Herken je het eerste plaatje nog? Dat was slechts een week geleden. Nu zijn de pioenrozen volledig in bloei en nog groter dan wat we maandag lieten zien. Anders dan haar naam doet vermoeden, is de pioenroos geen familie van de roos. Maar deze tuinplant geeft minstens zulke mooie en heerlijk geurende bloemen. Qua bloeitijd zijn pioenrozen de roos een stapje voor, want in mei-juni staan deze bloemen volop te stralen in de borders. Wat ik niet wist, is dat al ruim tweeduizend jaar de pioenroos voor geneeskrachtige doeleinden wordt gebruikt. Zo hadden de wortels volgens de oude Chinezen een koortsverlagende en bloedstelpende werking. De pioenroos dankt haar naam dan ook aan die helende eigenschappen: Paeon was een getalenteerde leerling van de Griekse god van de geneeskunst, Asclepius. De bloem kwam rond 1780 vanuit China naar Europa. En daar zijn we maar wát blij mee!
 
Wat nu eveneens bijna volledig in bloei staat zijn de lupines. Wat is dat toch een prachtige plant. Ja, ik weet dat het een indringer is en eigenlijk niet in Zweden thuishoort. En dat deze plant ook nog eens de inheemse planten verdringt. Maar toch… De plant geeft zulke mooie bloemen en het lijkt erop, dat er elk jaar meer bijkomen. Op zich niet vreemd, maar wel toevallig, dat ze alleen bij ons voor het huis staan. Het is namelijk niet zo, dat de lupines langs de hele weg vanaf Bordsjö naar Tranås staan. Wellicht heeft de vorige bewoner er ooit een paar gepoot of gezaaid en hebben ze zich door de jaren heen vermeerderd. Wij zijn er heel blij mee en genieten van het uitzicht vanuit de kamer. Wat ook mooi is, dat ze verschillende kleuren hebben: paars, lila, roze en wit. Gelukkig worden de bermen voorlopig nog niet gemaaid en kunnen we er nog een aantal weken van genieten. Binnenkort maar een paar op de vaas in de kamer?

Behalve de lupines hebben we inmiddels ook een heel groot veld met lelietjes-van-dalen in de berm staan. Precies op de plek waar je ons dorpje Ödarp binnenrijdt. Nou ja, ons dorpje… Ik bedoel eigenlijk: precies op de plek waar wij een bordje in de berm hebben geslagen, met onze plaatsnaam “Ödarp”. Die lelietjes-van-dalen doen me altijd denken aan mijn moeder. Zij had ze links van de voordeur in de tuin staan en daar was ze altijd heel blij mee. Net als de lupines groeien de lelietjes-van-dalen trouwens ook als een wilde in het rond. Wat dat betreft is het net zo erg als onkruid. Echter dit onkruidbloemetje is wel welkom.
 
Niet alleen wij genieten van de bloemetjes en het mooie weer. Ook Ebba lijkt er erg blij mee te zijn. Als ze bij ons komt en dat is in 89% het geval tegenwoordig, dan laat ze zich in het gras vallen en wil dan geaaid worden. Maar niet alleen heeft ze oog voor ons. Het schijnt, dat ze die kleine blauwpaarse bloemetjes ook wel heel interessant vindt. Soms lijkt ze er zelfs aan te ruiken. Of is het toch mijn verbeelding? Ze geniet er wel dagelijks van en wij daar weer van. Het cirkeltje is rond!
 

Nadat Heiko dinsdag weer een hele dag in Jönköping was geweest, samen met collega Anton, om onkruid te wieden en het gras te maaien, gingen ze vandaag opnieuw samen op pad. Vanuit Jönköping waren ze met een volle aanhanger met onkruid weer teruggekomen. Tjonge, jonge wat groeit dat onkruid toch snel. Tevens was een border met planten helemaal dichtgegroeid met gras. Blijkbaar waaide het een beetje, toen de collega´s daar graszaad gezaaid hebben.
 
Als eerste konden ze samen 90 ligusterplanten poten. Bij een adres waar Heiko eerder met Håkan een sleuf had gegraven en daarin schone grond had gegooid, moest nu de heg komen. De man had blijkbaar een iets andere voorstelling van de ligusterplanten dan wat de werkelijkheid was. Hij vroeg namelijk of hij de grote aanhanger aan de kant moest zetten, zodat zij er met de heg langs konden lopen. Nou nee, dat hoefde niet, want alle ligusterplanten pasten met gemak in de kruiwagen. En die kon er ruim langs. Heiko hoopte maar, dat de man niet had gedacht dat er een grote, dichte heg zou worden geplant… Hij had eerder al eens genoemd, dat de heg bedoeld was om de hond het zicht richting de buren een beetje te ontnemen. Eveneens om de hond tegen te houden. Dát gaat nog wel een paar jaartjes duren. Langs het gespannen lijntje werden de stekken in de grond gezet en voorzien van turfstrooisel. De bewoner had op hun verzoek een slang neergelegd, zodat de stekjes meteen van water voorzien konden worden. Met de klant spraken ze af, dat hij de stekjes elke dag zou bewateren. Daarmee moet het goedkomen.

Daarna gingen ze naar een klant waar een paar stronken van coniferen uit de grond gehaald moesten worden. De man had ze bij de grond afgezaagd en vooraf dachten Heiko en Anton, dat het wel eens een zware klus zou kunnen worden. Normaliter laten zij zelf ongeveer een meter stam staan, zodat ze daar tegenaan kunnen drukken en de stam, tezamen met de wortels, uit de grond kunnen wrikken. Die mogelijkheid ontbrak nu. Met een steekschep, een bijl een zwaar breekijzer reden ze naar de plek des onheils. Daar bleek het gelukkig erg mee te vallen. Deze wortels zaten niet zo heel vast meer in de grond, Blijkbaar was het al wat langer geleden, dat de coniferen waren afgezaagd. Eenmaal aan de slag constateerden ze, dat er nóg een grote conifeer was die aan het einde van zijn leven was. Die mocht er van de eigenaar ook nog uit. Daar hadden ze niet op gerekend. Ze hadden namelijk geen aanhangwagen mee. De paar wortels konden met gemak achter in de bus, echter die grote conifeer? Dat lukte uiteindelijk wel, al konden de achterdeuren niet meer dicht. Ook was het zo, dat er in de bus ondertussen aardbeien geplant konden worden, zóveel zand lag erin. Bij de vuilstort werd de bus dan ook maar even grondig uitgeveegd, zodat die weer een beetje representatief was. Op de open plekken in de coniferenhaag werden overigens een vijftal nieuwe coniferen gepoot en daarmee was ook die klant weer 100% tevreden. Verder werd er vandaag nog een heg geknipt én ongeveer 10 m3 zand verspreid. Daarmee zat de werkdag erop. Een dagje met opnieuw  gevarieerd werk en onder perfecte, zomerse omstandigheden.
 
Gisteren aan het einde van de dag kreeg Heiko een Messenger berichtje van Lotta. Zij werkt halve dagen als collega van Heiko bij Örtengren en heeft daarnaast haar eigen naaibedrijf. In een kleine ruimte tegenover Örtengren. Vorige week had Heiko onze stoelkussens daarnaar toegebracht. Van de acht kussens wilden we graag vier, dubbele terug. “Geen probleem!” zei Lotta. En dat was het ook niet geweest. Vandaag nam Heiko de kussens weer mee terug naar huis en meteen legde ik ze in de stoelen en het bankje op het terras.
 

Een paar kleine, kleurige kussentjes erbij en klaar. Wat zitten ze lekker! Ondanks het feit, dat het dezelfde kussens zijn, is het alsof ze steviger zijn geworden. Heel erg blij mee! Nu kunnen ze er weer een paar jaar tegen. Het volgende wat nog moet gebeuren is nieuwe stof op de markies. Dat wordt dezelfde stof als op de kussens zit. Misschien dat Heiko die markies er komend weekend af kan halen en maandag mee kan nemen. Lotta heeft al toegezegd, dat ze dat klusje wel kan klaren.

Gisteren kreeg ik het bericht, dat onze gasten onderweg waren! Ze waren beide negatief getest en hadden daarmee groen licht: ze mochten naar Zweden! Een vaste lezeres van onze website Jet, met haar man Piet, waren met de boot van Travemünde naar Malmö gekomen en reden om ongeveer half twaalf van de boot. Ze hebben al vele jaren een vakantiehuis hier en daar wilden ze uiteraard heel graag weer eens naar toe. Vanwege de coronapandemie was het laatste bezoek lang geleden. Ze zouden met de caravan komen, omdat ze ook vanuit hun vakantiehuis nog weer met de caravan op pad gaan, om nóg meer van Zweden te zien en te ontdekken. Via de website hadden Jet en ik regelmatig contact en vandaag zouden we elkaar dan eindelijk eens in het echt ontmoeten. Op hun reis vanaf Malmö richting hun vakantiehuis werd in Ödarp een pauze ingelast.

Ze hadden aangegeven, dat ze rond zeven uur hier zouden aankomen en we waren daarom alvast naar de weg toe gegaan, om ze te ontvangen. En ja hoor! Daar kwam een Nederlandse auto aangereden, met een caravan erachter! Wat een bijzondere ontmoeting! Op corona-afstand welteverstaan. Nadat ze de caravan achter het huis hadden gezet, gingen we meteen aan de warme maaltijd. Ik had namelijk alles al klaar staan en eerlijk gezegd hadden we ook best wel trek. Net als onze gasten! Die waren immers ook al een tijdje onderweg geweest. Hun boot was uiteindelijk alweer bijna acht uur geleden aangekomen en die hele tijd waren ze onderweg geweest.

De maaltijd met falukorv en gekruide aardappelpartjes met doperwten en boontjes nuttigden we op de veranda. Gezien de kruimels die overbleven heeft het ons allen goed gesmaakt! We spraken over van alles en nog wat en het is dan erg grappig om te horen, hoeveel ze al van ons wisten. Uiteraard via onze website. Na het eten was er nog tijd voor koffie en een stukje gebak. Omdat Piet en Jet al het nodige over ons wisten, was het leuk hun verhalen nu te horen. Dat waren er veel en we luisterden dan vol aandacht. Tegen tien uur ´s avonds wisten we al meer over het leven van onze gasten en over hun voorliefde voor Zweden, maar moesten we het gesprek echter beëindigen. Heiko moest uiteindelijk de volgende ochtend weer om half zes zijn bed uit. Toen we Piet en Jet goedenacht wensten werden we nog getrakteerd op een mooie wolkenpartij. Ter afsluiting van een speciale ontmoeting!
 

2 gedachten over “Bloggers ontmoeten lezers!

  1. Nogmaals bedankt Heiko en Joke. Je bent een geweldige gastvrouw, Joke. Met eigen ogen hebben we nu gezien hoe mooi en gezellig jullie je woonstek gemaakt hebben.
    Ook wij zijn weer bezig alles weer een beetje overzichtelijk te maken in de tuin. Oef!!
    Gisteren hebben we zelfs al een uitstapje gemaakt. (Een rondje Tiveden). We hebben weer erg van de Zweedse sfeer, natuur en vergezichten genoten en hebben ook nog een loppis bezocht. Uiteraard onderweg gepicknickt en een fika gedaan. Zo heerlijk om weer hier te zijn!
    Groet, Jet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.