Bezoek NL – Tuinieren en naar de Markthal

Bezoek NL – Tuinieren en naar de Markthal

 
De behoorlijk harde wind van gisteren was in de loop van de nacht gelukkig gaan liggen. Toen we vanmorgen wakker werden was het dan ook mooi zonnig. De grote schuifdeur van de kamer ging open en de frisse lucht stroomde de kamer in. Heerlijk. Na het ontbijtje en een aantal foto´s en filmpjes van de zwangerschap, met beelden via een echo, gingen we naar buiten. Het viel mij op, dat de bosjes van het klein hegje vóór een beetje erg ver buiten de bak waren gegroeid. Die moesten eigenlijk gesnoeid worden. In de schuur lag een heggenschaar en daarmee ging ik, met toestemming hoor, de bosjes te lijf. In de tuin achter het huis ging Joke even rommelen. Hier een beetje knippen, daar een beetje bijeen vegen, ergens anders onkruid wieden. Het knippen van de bosjes was binnen een half uur klaar en ondertussen was Peter de groenafval aan het opruimen. Echter, hun groene container was al vol, omdat ze hun dode buxusbosjes daarin hadden gedaan. Die buxussen waren doodgegaan door buxusmot. Helaas.
  
De container van de buurman werd geleend, want die was nog leeg. Hij zou hem niet gebruiken, want was op vakantie. De buxusbosjes hadden in een plantenbak gestaan die langs het trottoir stond, maar die was van hout en ondertussen verrot. Peter en Daniëlle hebben het plan opgevat, om die te vervangen door een nieuwe plantenbak van steen. Oftewel, deze kon leeg en verwijderd worden. Schep uit het schuurtje en de tuinaarde overgeschept naar een andere plantenbak waarin de grond behoorlijk gezakt was. Daarna de verrotte houten plantenbak gesloopt en in de kleine delen in de ondergrondse vuilcontainer gegooid. Vervolgens konden we in de achtertuin nog een plantje verpoten in een grote plantenbak. Echter was daarvoor verse tuinaarde nodig en zodoende stapten Joke en ik bij Peter in de auto en reden we richting de Hornbach. Wát een drukte daar! Tjonge, zelfs op zondag stervensdruk! Wat een verschil met Zweden. De parkeerplaats was vol en ook binnen krioelde het van de mensen. Wat een assortiment! We namen 4 zakken potgrond mee én een zak met cacaodoppen. Die laatste gooiden we over de tuinaarde en tussen de planten om te voorkomen, dat er weer slappen en katten in de plantenbak zouden komen. Als laatste nog de oude aardbeiplantjes weggegooid en de nieuwe stekken gepoot. Daarmee was de tuin weer voldoende netjes. Lekker gevoel! Een beetje beweging, frisse lucht en een mooi resultaat.
   
Tussen de middag kregen we heerlijke soep geserveerd. Het recept kwam van de moeder van Peter. De soep was goed gevuld en heel lekker. Daarna reden we Rotterdam in om de Markthal te bezoeken. Daar waren wij nog nooit geweest, maar we hadden er wel al diverse keren over gehoord. Peter parkeerde de auto in de parkeergarage onder de Markthal en via een lift kwamen boven en binnen. Wát een grote ruimte en wát een drukte en wát een eten en wát gezellig! We keken onze ogen uit. De Markthal is sinds 1 oktober 2014 open en naast de overdekte markt zitten er maar liefst 228 appartementen in het dak, is er 4.600 m² winkelruimte, 1.600 m² horeca en in de parkeergarage kunnen meer dan duizend auto’s staan. De binnen gevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam: Hoorn des Overvloeds. Het kunstwerk toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten.
 
Schitterend, om dit gebouw in het echt te hebben gezien. We liepen een poosje langs vele kleine eetgelegenheden en het rook er erg lekker naar allerlei kruiden en specerijen. Tja, dan moet je wel het een en ander proeven, want je maag wil op dat moment maar één ding: eten! Op de terugreis reed Peter niet rechtstreeks naar huis, maar nog even door Rotterdam. Hij liet ons nog prachtige stukjes van de grote stad zien. De rest van de middag werd er weer lekker bijgepraat en ´s avonds maakte Peter ons een lekkere pizza. Hij kan goed koken, daar is niets mis mee. Uiteraard speelden we nog een spelletje, omdat Peter en Daniëlle daar helemaal verzot op zijn. Het werd het spel Keezen. Jammer genoeg werden Joke en ik geen winnaars, maar de sfeer werd er niet anders van. Toch, Joke? Al met al duurde het spel net even iets langer dan gepland en daarom gingen we meteen daarna naar bed. Het was een drukke en heel gezellige dag, met vele indrukken en lekker eten!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image