Bezoek NL – Naar Harderwijk

Bezoek NL – Naar Harderwijk

  
Deze morgen geen ontbijt op bed, maar in de schitterende nieuwe keuken van Geert en Froukje! En wat was het lekker! Een oer-Hollands plakje brood, met oer-Hollandse boter én oer-Hollandse kaas. Wat wil een mens nog meer? Hierna gingen we snel naar mijn ouders, want… “Er is er een jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is híj!” Vandaag was mijn vader immers echt jarig. Hij is 89 jaar geworden en wij waren erbij! Een paar kaartjes stonden al op de kast te pronken en nu kwamen wij ook nog eens binnen. Wat een feest! Gisteren hadden we, om niet te veel tijd te verliezen met het uitpakken van de cadeautjes, die gistermiddag alvast gegeven. Deel twee van ons cadeautje was een dagje samen op stap. Ons plan was Harderwijk, naar het Dolfinarium. Daar waren ze ongeveer 45 jaar geleden voor het laatst geweest. Samen met mijn broer en mij, tijdens een vakantie. Dus na de koffie en heerlijke gebak gingen we meteen op stap.
   
Broodjes en koffie gingen mee voor onderweg. De rit zou ongeveer 2 uur duren, maar omdat mijn vader last had van zijn linkerbeen en rug stopten we al na een uurtje op een parkeerplaats. We genoten met elkaar van de koffie en een broodje met kaas of vlees. Ondanks de dreiging in de lucht was het lekker weer. Toch veranderde het langzaamaan van voorzichtig zonnig naar een beetje somberheid en even later kwamen de eerste regendruppels omlaag. Vol goede moed reden we wel door naar Harderwijk en parkeerden we de auto op een parkeerplaats, die iets dichterbij de ingang lag. In verband met de mobiliteit van de inzittenden van de auto. We reden deze dag trouwens in de auto van mijn ouders, omdat die van ons nog te vol zat met pakketjes en er te weinig ruimte was voor vier personen en een rollator. Bij de ingang van het park kregen we muntjes voor de dolfijnenshow van 16:00 uur. Maar, we konden op de parkeerplaats maximaal 3 uur staan en daarmee zou onze parkeertijd aflopen om 16:15 uur.
 
Gelukkig konden we de oranje muntjes omruilen voor paarse muntjes voor de show van 14:00 uur. En dat betekende, dat we direct door konden lopen naar de ingang van de grote koepel, waar al minstens 50 jaar de dolfijnenshow wordt gepresenteerd. Wij kregen mooie plaatsen, dichtbij het bassin en kregen een schitterende show te zien. Overigens wel een show, die in onze beleving hetzelfde was als die van 45 jaar geleden. Weinig nieuwe spectaculaire acties van de dolfijnen, al was het gebodene natuurlijk erg mooi. Na een half uur stonden we weer buiten, alleen was jammer genoeg het weer volledig omgeslagen. Grote regendruppels en een harde wind! We liepen nog even van afdak naar afdak, echter het zag er niet naar uit dat het snel mooier zou worden. Een kort rondje door het park was voldoende, om ons tot op het bot te laten verkleumen. Al snel trokken we de conclusie: naar huis! Gelukkig konden we nog wel even kijken naar roggen, zeehonden en walrussen.
 
We waren nog geen vijf minuten vanaf Harderwijk en de wind ging liggen en de zon kwam er weer af en toe door. Dat was reden genoeg, om even bij te tanken. De mand met koffie en broodjes werd weer tevoorschijn gehaald en we spraken over hetgeen we vanmiddag hadden beleefd. Verder naar het norden, passeerden we Zwolle en daar is een mooie grote Ikea-vestiging. We besloten om daar naar binnen te gaan en rond te neuzen. Ze hebben daar tenslotte “van alles en nog wat”. Mijn moeder zocht een melkkannetje met deksel en wellicht konden we die daar wel vinden. Helaas vertrokken we zonder melkkannetje, maar mijn moeder kocht nog wel een mooie plant. Én een paraplu! Ín de Ikea gebeurde er weer iets, wat een bijzonder groot toeval genoemd kan worden. Joke krijgt een WhatsApp berichtje binnen van Marijke en Rob, de vrienden met het vakantiehuis in Flisby, vlakbij ons. Het bericht bevat een foto van een Ikea taartje met een Zweeds vlaggetje en de tekst “We missen Zweden nu al weer en daarom zijn we even maar even naar Ikea gegaan”. Terwijl wij óók net door Ikea lopen. Zij in Amsterdam en wij in Zwolle. Op hetzelfde moment. Dit is toch niet te vatten? Bijna een beetje eng-eg…
 
Alles verloopt verder gelukkig goed en hierna werd de reis voortgezet via Meppel en Hoogeveen. Overigens wist de auto niet wat hem overkwam. Die maakte alleen nog maar een paar kilometertjes binnen de bebouwde kom en nu reed de Renault ineens op de snelweg en moest hij 130+ km per uur rijden! Hij ging als een speer. Bij Spier gaven we de Renault even rust en liepen wij viertjes bij het restaurant van Van Der Valk naar binnen. Etenstijd! We kozen ieder een gerecht, dat we lekker vonden en lieten ons het eten voorzetten. Bij het toetje vertelden wij aan de bediening, dat pap jarig was en zodoende kwam er “Proficiat” op zijn bord te staan. Geschreven met chocolade. Wat hebben we genoten van al het lekkers. Met een volle buik en een voldaan gevoel waren we weer terug in Hoogezand.
 
Deze avond gingen we niet met mijn ouders mee voor de koffie, maar meteen door naar onze gastheer en -vrouw in Kolham. We wilden daar niet alleen zijn voor het slapen, echter eveneens voldoende tijd met hen doorbrengen. Zij waren de dagen aan het aftellen… Bijna vakantie! Met gezellige “kroegmuziek” op de achtergrond, hé Joke. De avond vloog om met deze twee zeer gezellige, vriendelijke en lieve mensen. Ze wonen nu ruim een half jaar in Kolham en hebben inmiddels heel veel werk verzet. De kamer en keuken kregen een gigantische metamorfose, net als een paar slaapkamers. Ze hebben er iets heel moois van gemaakt. Plannen voor “het vervolg” zijn reeds in hun hoofd in ontwikkeling, alleen met een paar daagjes eerst genieten van een welverdiende vakantie! Of het nu vanavond was of morgenavond (!) ben ik even kwijt, maar we kregen iets onbekends voorgeschoteld: bananenbrood en dat was met toch een portie lekker! We kregen het recept mee en als ik Joke lief aankijk, wil ze het vast wel een keertje bakken. Overigens liet Froukje ons nog een boek zien uit de serie Baantjer, met, jawel, Geert Mellens in de hoofdrol!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image