Statistieken
  • 1
  • 1
  • 31
  • 411.103
  • 1.138
  • 61
  • 1.224


Via een nieuwsitem van de SVT zagen we een overzicht, van de veranderingen van de samenstelling van de Zweedse bevolking. Men heeft twee jaren naast elkaar gezet. De Zweedse bevolking verandert, oudere generaties worden groter, er worden meer kinderen geboren en mensen trekken hierheen vanuit andere landen. Er zijn ook verschuivingen in het land waar te nemen. De gemeente waar men geboren is, is niet noodzakelijk dezelfde als waar men als 20-jarige nog woont. En wanneer gezinsvorming of pensioen nadert, volgt misschien weer een verhuizing. Er is bekeken, welke generaties sinds het jaar 2000 in de verschillende gemeentes binnen zijn gekomen en hebben verlaten. De nulmeting is van het jaar 2000 en die getallen hebben ze naast de getallen van het jaar 2018 gezet. Men zag behoorlijke verschillen in de leeftijdsopbouw van de 18 jaren die ertussen zitten. In onze gemeente Tranås bijvoorbeeld waren er in het jaar 2018 in totaal 18.987 inwoners. Dat zijn er 1.301 personen meer dan in het jaar 2000. Tranås is zodoende een groeigemeente. Als we door Tranås rijden en de verschillende woningbouwprojecten zien, bevestigd dat deze cijfers. Op diverse plaatsen worden hoge gebouwen met daarin vele appartementen gebouwd. Ook zien we daar specifieke bouwprojecten voor ouderen.

Dat heeft vast te maken met de volgende conclusie uit het rapport (grafiek hieronder). De grootste groep mensen zit namelijk in de generatie, die in de jaren 60 zijn geboren en daarmee nu bijna 60 jaar zijn. Overigens is dat een meting onder alle inwoners van Zweden. Ongeacht of men ín Zweden is geboren of daar naartoe is geëmigreerd (zoals wij) en eveneens inclusief alle vluchtelingen. Genoemde categorie is met 2.362 personen gestegen en is daarmee de grootste leeftijdsgroep in Zweden. In diezelfde groep zit ook de meeste groei, tezamen met de personen die geboren zijn in de jaren 70. Iets meer vrouwen dan mannen trouwens. De kleinste generatie is de groep mensen, die voor 1940 zijn geboren. Tja, die zijn ondertussen ook 80 jaar oud of ouder. Niet verwonderlijk dat die groep steeds kleiner wordt. Toch?

Een andere grafiek (hieronder) laat zien hoe in Tranås de ontwikkeling is als men alleen de, van origine in Zweden geboren, inwoners telt. Uit die grafiek blijkt, dat het aantal Zweedse inwoners in Tranås, die geboren zijn in de jaren 80 en 90 sterk is gedaald. Van die generatie zijn er natuurlijk ook mensen overleden, maar gezien hun jonge leeftijd (tussen de 30 en 40 jaar) is het meer aannemelijk, dat ze vertrokken zijn naar een andere plaats in Zweden óf verhuisd zijn naar een ander land. Heel opvallend. In de vorige grafiek is te zien dat het aantal mensen van die generatie, inclusief de immigranten, nagenoeg ongewijzigd is gebleven. Een bijzondere constatering die uiteraard vragen oproept: “Waarom gaan de geboren Zweedse 30 en 40-jarigen weg uit Tranås?”

Een laatste grafiek (hieronder) geeft aan hoeveel niet-Zweden er in een Tranås wonen. Het blijkt, dat het aantal “buitenlanders” met 8,7% is toegenomen ten opzichte van het jaar 2000. In totaal is nu 15,7% van de bevolking in Tranås afkomstig uit het buitenland en in Aneby is dat 12,7%. Voor de vergelijking hebben we ook even gekeken hoe hoog dat percentage in Malmö, Göteborg en Stockholm is. Daaruit blijft dat Malmö de kroon spant met 33,8% buitenlanders. In Stockholm is dat percentage 25,2%, een stijging van 6,6%. In Södertalje, een wijk van Stockholm is het percentage trouwens maar liefst 40,2%, met een stijging van 16,8%! In Göteborg is het 26,9%, met een stijging 8,1%. Conclusie: de grote havensteden herbergen dus de meeste buitenlanders, waarbij Malmö erg hoog scoort én de wijk Södertalje bij Stockholm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.