Geen widgets gevonden in de zijbalk


Snoeien bij bierbrouwerij Nääs in het plaatsje Nääs. Dát stond er vandaag op het programma bij hoveniersbedrijf Örtengren in Tranås. Samen met mijn collega Håkan gingen we vanochtend de laatste van de 12 fruitbomen te lijf, die ze daar in de tuin hebben staan. De meeste fruitbomen waren met behulp van de grote trap wel te snoeien, maar er stond er eentje achter het gele huis, waarvoor toch echt de lange ladder ingeschakeld moest worden. Én mijn eigen telescoopknipper. Dat is een lange, uitschuifbare stok met bovenaan een schoeischaar, die via een touw te hanteren is. Mijn baas wil er niets van weten. “Zoiets is voor amateurs!” zegt hij. Ja ja, maar soms zitten er takken die gesnoeid moeten worden op plekken waar je geen ladder tegenaan kunt zetten en waar je ook niet via de boom naar toe kunt klimmen. In die gevallen is deze telescoopknipper wel erg handig! Gisteren waren we daar samen 3 uur geweest en vandaag beiden 4 uur, dus in totaal hadden we 14 uur nodig om die 12 fruitbomen te snoeien. Toen we klaar waren zei Håkan: “Zo, hier nemen we nu eerst weer afscheid van tot de Kerstmarkt.” Ieder jaar wordt bij deze bierbrouwerij een Kerstmarkt georganiseerd, waar mijn baas ook met een standje aanwezig is. In december 2019 waren we daar ook even gaan kijken. Een kleine kerstmarkt, maar wel gezellig én vlakbij ons huis.
 
Met Joke gaat het iedere dag een beetje beter. Weliswaar met ups en downs, maar de grote lijn is een stijgende, gelukkig wel. En met het herstel begint het ook weer te kriebelen. Niet alleen de wond, maar ook in de handen. Ze wil weer iets doen! Op zich is dat natuurlijk een goed teken, echter is het nog slechts twee weken geleden dat de galblaas werd verwijderd. De wond is aan de buitenkant wel dicht, maar binnenin nog niet. De darmen werken ook nog niet weer als voorheen. Het lichaam heeft nog wel even rust en genezing nodig, alvorens het huishoudelijk werk weer opgepakt kan worden. Maar toch… het kleine roze emmertje kwam uit de kast en een flacon schoonmaakmiddel van het merk St. Marc en daarna begon Joke in de keuken de laadjes schoon te maken. Ze had al eerder genoemd, dat alle kastjes in de keuken hoognodig schoongemaakt moesten worden. Die kastjes heeft ze echter nog even gelaten voor wat het was, want dat werd te veel rekken en strekken. Alleen de laden op stahoogte heeft ze leeggemaakt en schoongemaakt. In twee keer overigens. De inspanning was toch meer dan ze had verwacht. Tussentijds even weer bijkomen. Maar ze kreeg er in ieder een heel goed gevoel bij. Iets nuttigs gedaan en resultaat geboekt. Dat is af en toe ook heel belangrijk voor de geest!

Na de middag ben ik gestart met een nieuw project. De eerste twee keer, dat we een flinke voorraad brandhout hadden aangelegd, moest het hout na het drogen (op een stapel in de buitenlucht) in de kruiwagen naar de houtcontainer gebracht worden. Vele kruiwagens vol met blokken hout! Volgens mijn berekening gaat er ongeveer 1 kuub hout in vier kruiwagens. Om 30 kuub naar binnen te brengen loop je dus 120 keer met de kruiwagen van de houtstapel naar de houtcontainer. En elk blokje heb je daarbij twee keer in de handen. Extra handelingen en werk, die na afronding van het nieuwe project niet meer nodig zijn. Er komt een houtopslag achter in de tuin, waarin voldoende ruimte moet komen voor ongeveer 30 kuub hout. Op de grond komen pallets te liggen en daarop wordt het hout gestapeld. De pallets heb ik de afgelopen maanden allemaal bijeen verzameld.

Deels hadden we die zelf al via de jaarlijkse bestelling van de pellets en deels zijn ze via Marketplace verkregen. Op de plek waar de houtopslag komt, moest eerst de compostbak leeggeschept worden, zodat die verplaatst kon worden. Tevens was nu het moment om de julbock te ontleden en op te ruimen. Die was na de kerstperiode daar zolang gestald. Hij stond daar geen mens in de weg. Tot vandaag. Tenslotte moest er een kleine perenboom verpoot worden. Die laatste hadden we vorig jaar van Jan en Dietske gekregen toen die vanuit Assen bij ons op bezoek waren. Die terras-fruitboom heeft nu een andere plek gekregen, waar hij ons hopelijk dit jaar de eerste vruchten zal geven. Nadat dit alles aan de kant was kon er een begin gemaakt worden met het uitvlakken van de grond. Niets is hier vlak!

Aan de ene kant een beetje gras afsteken en zand weghalen en aan de andere kant weer neergooien. Ook de inhoud van de compostbak kon heel goed gebruikt worden voor het uitvlakken. Tenslotte het stapeltje met kleine keitjes die in eerste instantie ergens anders voor bedoeld waren. Die keitjes gingen nu mee in deze uitvlak-strijd. Twee uurtjes later vond ik het welletjes, dat wil zeggen, voor het doel waarvoor het gebruikt gaat worden, was de grond voldoende vlak. Toen kon er begonnen worden met het neerleggen van de pallets. Elke pallet werd nagenoeg vlak gemanoeuvreerd. Uiteindelijk lukte het om acht pallets achter elkaar te leggen. Daarmee wordt de lengte van de houtopslag 8 x 80 cm = 6,40 meter. Door er een tweede rij pallets voorlangs te leggen wordt de diepte van de houtopslag 2,40 meter.

Het totale oppervlak is daarmee 15,36 m2. Als ik er nu een dakconstructie boven maak en zorg dat er 2 meter ruimte onder zit, kan daar 30 m2 hout opgeslagen worden. Aan het einde van de middag was, na vier uurtjes noeste arbeid, de bodem gelegd. Morgen ga ik niet in Tranås aan het werk en kan ik misschien verder gaan met de dakconstructie. De balken daarvoor liggen al klaar in de garage. Ook wil ik de overige pallets nog rechtop rond deze palletvloer monteren, zodat er een bak ontstaan en het geheel een beetje dicht wordt aan de onderkant. Daarmee krijgt het te stapelen brandhout een beetje steun aan alle kanten. Wordt vervolgd…
 

2 gedachten over “Begin houtstek is er!”
    1. Het is zeker een leuk project! Wat vinden jullie er tot nu toe van? Het gaat eigenlijk best wel lekker vlot. Tenminste dit gedeelte… Gr. Heiko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.