Appelwijn gebotteld!

Appelwijn gebotteld!


We hadden ons al vaker afgevraagd of de “appelsap” nu al klaar was om “appelwijn” te kunnen worden genoemd. Elke keer kwam er wel weer iets tussendoor, zodat het proeven weer werd uitgesteld. Vanochtend hadden we beide zoiets van: “Nu of nooit!” En het werd nú! Voorzichtig kwam de grote tien-liter vat op het aanrecht te staan en werd er een glaasje uitgeschonken. Spannend momentje, want hoe zou de smaak zijn? Aan Heiko de eer om te proeven. Heel relaxed nam hij een slokje, want eigenlijk was hij er wel van overtuigd, dat de smaak goed zou zijn. “Oh! Wat kijk je vies!” Ik schrok even, maar gelukkig maakte hij een grapje. De smaak was prima! En daarmee konden we aan de slag om de wijn in flessen te maken!
 
Alles wat we nodig hadden werd van zolder gehaald: een zeef, kurken, overhevelslang, emmertje en alles werd grondig met soda schoongemaakt. De kurken konden aan de kook gebracht worden, waarna ze vervolgens ongeveer een uurtje stonden te “sudderen”. Hierdoor worden de kurken namelijk niet alleen schoon gekookt, maar het bevordert ook de elasticiteit van de kurk. Zo kunnen ze straks gemakkelijker de flessen ingeschoten worden. De kurk is heel belangrijk, omdat er zuurstof bij de wijn moet kunnen komen. Beslist niet veel, ongeveer een millimeter per jaar. Wijn dat zonder zuurstof wordt bewaard zal na verloop van tijd een onplezierig aroma geven. Dát willen we zeker niet!
 
Een leuk klusje: de flessen schoonmaken! Van Daniëlle (en vrienden en collega´s) hadden we het vorig jaar al ruim voldoende flessen meegekregen. Voornamelijk groene. Nu was het tijd om ze van buiten én binnen te reinigen. Eerst legden we ze in de gootsteen in warm water, zodat de etiketten eraf konden weken. Daarna kwamen ze twee keer in een bak met sodawater en werden ze écht schoongemaakt. Vervolgens even laten uitlekken op een schone, en niet onbelangrijk: gestreken theedoek en toen meteen naar boven. In een schone en afgedekte krat. Alles moet zo steriel mogelijk gebeuren, omdat elk “vuiltje”, hoe klein ook, de wijn kan bederven of de smaak ten nadele kan beïnvloeden. Dat willen we zeker óók niet!
  
Nog een spannend momentje, want de wijn werd getest op aanwezigheid van alcohol! Hoe hoog zou het percentage zijn? Met gebruik van een leuk instrumentje zagen we, dat er tijdens drie testjes elke keer hetzelfde werd aangegeven. Deze appelwijn bevat 15% alcohol en dat is op zich een goed resultaat. Tja en toen het moment van de dag, want de wijn kon worden gebotteld! Met een zogenaamde hevel werd de wijn uit de vat in de flessen gegoten. Dankzij een handig slotje kon Heiko stoppen wanneer de fles vol zat, om daarna de andere te vullen. Meteen werd de kurk erin geschoten, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld fruitvliegjes in zouden komen. Dat willen we al helemáál niet! Dat proces herhaalden we twaalf keer. Gelukkig had ik nog etikettenvellen liggen, waarop ik na een beetje gepuzzel, twaalf etiketten afdrukte: “Ödarp Vin, Äpplen, 15%, augusti 2019”. We zijn ontzettend tevreden met de appelwijn. Binnenkort een flesje opentrekken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image