Geen widgets gevonden in de zijbalk


Wakker worden met zo´n mooi lucht blijft toch heel speciaal. “Zou er nog weer verse sneeuw uit vallen vandaag?” Nee, dat gebeurde niet. Hoeft ook eigenlijk niet, want er ligt immers nog genoeg. Vanmorgen ging Heiko naar Tranås om de wekelijkse boodschappen te halen. Niet zo heel veel deze keer en als hij niet was gegaan, hadden we het zeer zeker ook wel gered. Hij wilde echter even een volle gasfles halen bij de Preem, het plastic, glas en blik inleveren bij het afval sorteerstation, even bij Kenth Örtengren aan, naar de Fyndlagret en dan ook maar meteen naar de Lidl. Bij Kenth was niet zo veel tijd voor een goed gesprek, omdat er steeds klanten in de winkel waren. Kenth vertelde echter nog wel even, dat het bod, dat had gedaan op een grote garage, was geaccepteerd. Drie maanden geleden had hij dat bod volgens mij uitgebracht. Het betreft een, inmiddels leegstaand, pand waar eerder een busmaatschappij in gehuisvest was. Er stonden een groot aantal touringcar bussen in. Het is dan ook een mega groot pand. Té groot voor Örtengren alleen.
  
Hij heeft zodoende al huurders gezocht en gevonden, die ook een deel van de beschikbare ruimte willen gebruiken. Hij noemde nog wel iets over een hekwerk dat geplaatst moest worden, tussen het pand en de benzinepomp ST1. Dat zou nog een dure grap zijn en daarover moest hij zich nu even beraden. Als deze aankoop doorgaat zal er in de loop van het jaar een verhuizing plaatsvinden van de bedrijfsactiviteiten. Spannend hoor. Het is voor de kleine ondernemer Kenth wel een enorme stap! Aan de andere kant: hij doet het gewoon heel erg goed. Hij vertelde, dat de omzet over het jaar 2020 verdubbeld was ten opzichte van het jaar 2019. Dat zal met name komen door het giga project bij het Ryhov Ziekenhuis te Jönköping. Omzet is uiteraard geen winst, maar als hij de winstmarge gelijk heeft kunnen houden, zal hij zéér tevreden zijn. Bij Kenth kocht Heiko ook nog even een bloemetje voor mij. Het is morgen immers Allahjärtansdag, oftewel Valentijnsdag. Het zou overigens zo maar eens kunnen, dat Heiko maandag of dinsdag kan beginnen met het snoeiwerk. Er komt geen sneeuw bij en de temperaturen gaan overdag naar rond de -5. Met de juiste kleding aan is er dan best te werken.
 
Terwijl Heiko onderweg was, begon ik met bakken. Voor morgen hebben we onze buren Erling en Brit uitgenodigd. We willen met hun gaan grillen. De vorige keer was het op hun uitnodiging en nu is het onze beurt. We kregen toen na het broodje hamburger nog een kop koffie en een zelfgebakken cake. Dat wil ik morgen ook kunnen presenteren en zodoende maakte ik drie echte Hollandse banketstaven. Op zich heel eenvoudig te maken hoor. Een paar plakken bladerdeeg neerleggen, amandelspijs met diverse ingrediënten mengen en op het bladerdeeg leggen, de bladerdeeg om de amandelspijs wikkelen, goed aandrukken en in de oven. Ach en als de oven dan toch op temperatuur is, kun je net zo goed ook maar meteen een appeltaart maken. Dit keer met amandelspijs erin verwerkt. Of dat smaakt? Toen Heiko terug kwam uit Tranås was de appeltaart net klaar. Het was inmiddels ruim na twaalf uur, zelfs al na één uur en daarmee de hoogste tijd voor een broodje. Daar waren we beiden wel aan toe. Heiko had verse bolletjes meegenomen en die sneden we aan en smaakten prima.
 
Na de lunch gingen we samen de boodschappen en restanten van het bakken opruimen. Er stond nog het een en ander op het aanrecht. De appeltaart kwam gedeeltelijk in de diepvries. Die overbleven moeten we binnenkort maar eens proeven. Al met al was het alweer drie uur, voordat we terug waren in de kamer. Even een kopje thee en vervolgens gingen we de voorbereidingen treffen voor het grillen met de buren.  ´s Middags belde Erling nog een keer, om te bevestigen dat ze er morgen zouden zijn. Ook vroeg hij nog wat ze mee moesten nemen. Hout? Nee, hebben we al klaarliggen. Worsten? Nee, is al geregeld. Koffie? Nee, wij zorgen voor alles. Om niets te vergeten hadden we snel een lijstje gemaakt met alles wat we mee moesten nemen. Achter in onze tuin hebben we ook een eigen grilplaats, alleen is die op dit moment niet zo goed bereikbaar. Er ligt te veel sneeuw op het gras en in en rond de grilplaats. Vorige week waren we nog bij de grilplaats bij het Västra Lagern meer en die is prima bereikbaar. Daarbij komt, dat grillen op een andere plek momenteel veel leuker is dan thuis. Nu moet je meer plannen en organiseren. Als je thuis bent loop je eventueel nog even naar de keuken om iets te halen. In het bos is het nét iets meer improviseren en kamperen.
 
 
Wat leuk, dat er zoveel mensen “nieuwsgierig” zijn. Of zijn ze gewoon “positief belangstellend”? Net als ik negen van de tien keer? Een aantal die de foto´s van het schilderwerk van de keuken hadden gezien, vroegen of het nou écht nodig was. Nee, niet via de website. Met een aantal hebben we via de mail of WhatsApp contact. Op de vragen willen we uiteraard ingaan en omdat er meerdere waren, de uitleg hier maar even. We wilden de hal en de keuken graag wit verven. Dat was het eerste argument en daarbij kwam, dat in de keuken een nieuwe schilderbeurt niet overbodig was. Zie je het verschil? En de ronde tafel: eveneens op verzoek. Zie je hoe klein die ingeschoven is? Waar moet je met je benen heen? We zouden regelmatig “knie-ruzie” krijgen. Met de grote tafel is dat geen probleem!

Iets meer dan 350.000 mensen hebben in Zweden minstens één dosis vaccin gekregen. Hiervan hebben er iets meer dan 120.000 twee doses ontvangen. Iets meer dan 30 procent van degenen die thuiszorg hebben, heeft een vaccin gekregen en het lijkt erop, dat dit merkbaar is in de verspreiding van het virus. In verpleeghuizen is sinds december het aantal nieuwe besmettingen namelijk aanzienlijk afgenomen. 80 Procent van degenen die in verpleeghuizen wonen heeft overigens nu een vaccin gekregen. De levering van vaccins was de laatste tijd vertraagd. En de plannen voor het aantal doses zijn verschillende keren gewijzigd door vaccinbedrijven. Dergelijke problemen zullen waarschijnlijk blijven bestaan. Het doel van Zweden is nog steeds, dat iedereen ouder dan 18 jaar vóór eind juni een vaccin krijgt.

Er zullen later dit voorjaar veel meer mensen tegelijkertijd worden ingeënt. Binnenkort zullen de autoriteiten campagnes voeren met informatie over de vaccinatie. De informatie wordt verspreid op onder meer sociale media, tv, internet en digitale schermen in de stad. Er is ook informatie in 20 verschillende talen en in eenvoudig Zweeds. De boodschap is, dat je moet worden ingeënt om jezelf en anderen te beschermen: “Bescherm uzelf en anderen!” Het doel is om informatie beschikbaar te stellen zodat iedereen zich goed geïnformeerd voelt en een beslissing kan nemen om zich te laten vaccineren. Het virus is hier nog steeds op een hoog niveau. Het neemt niet zo veel meer af. De afgelopen drie weken is elke week ongeveer hetzelfde aantal geïnfecteerd. En momenteel vind je steeds meer mensen, die besmet zijn met de Britse versie van het virus. De variant waarvan wordt aangenomen dat deze besmettelijker is dan de oude variant. Het aantal patiënten met covid-19 dat in het ziekenhuis wordt verzorgd, daalt, maar niet zo snel als voorheen…

Het is nu overal in het land koud en op nagenoeg alle meren ligt ijs. Dan willen velen schaatsen of wandelen op het ijs. De Zweedse hulpdiensten dringen er momenteel bij iedereen op aan, vooral voorzichtig te zijn op ijs. En dan vooral als er sneeuw op het ijs ligt. Daar waar sneeuw ligt vriest het langzamer en is het moeilijk te zien hoe dik het is. Drie mensen zijn in januari bij ongevallen verdronken, in tegenstelling tot het vorig jaar. Toen verdronk niemand. En er werden meer ongelukken  gemeld. Onlangs reed een scooter door het ijs, op het meer van Strömaren. De mensen op de scooter konden zichzelf gelukkig in veiligheid brengen. Eerder waren er twee auto’s door het ijs gezakt op het Möckeln-meer in Karlskoga. Ook die mensen kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Minder geluk had een persoon, die op zee, nabij Hisingen Göteborg, door een val door het ijs ging. Hij werd bewusteloos door reddingswerkers aangetroffen toen ze hem met een helikopter uit het water haalden.

Alleen mensen die eraan gewend zijn en over de juiste uitrusting beschikken, mogen op ijs gaan, dat bedekt is met sneeuw. Als je een beetje onzeker bent over hoe dik en sterk het ijs is, moet je zeer zeker aan wal blijven. Logisch! In dit land, waar men gek is op alles wat maar met ijs en vorst te maken heeft, nemen ze altijd deze dingen mee wanneer ze erop uit gaan: * Een ijspik. Dat vindt men eigenlijk wel het allerbelangrijkste. Hiermee kun je in het ijs hakken en voelen of het ijs dik genoeg is. Neem niet een al te lichte mee, maar juist een zwaar exemplaar. * IJsprikkers. Daarmee kun je jezelf hopelijk weer uit het water hijsen. Hang de prikkers aan een koord om de nek, zodat ze snel te gebruiken zijn. Doe ze vooral niet in de rugzak. Bevestig er eveneens een fluitje aan, zodat je anderen kunt waarschuwen. * Reddingslijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook om anderen uit wakken te halen. Oefen wel eens met het gooien. * Extra kleding. Doe die in je rugzak in waterdichte tassen. Niet alleen bedoeld om je te kunnen omkleden, maar het heeft tegelijkertijd ook een groot drijfvermogen. * Mobiele telefoon. Doe die in een gesloten plastic zak. Als laatste nog een tip: ga nooit alleen schaatsen op grotere plassen of meren.

Vandaag aten we trouwens een gefrituurde karbonade, met gekookte aardappelen en boontjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.