Achtste Kerstmarkt bezocht

Achtste Kerstmarkt bezocht


Het is weer weekend! Zaterdag 9 december… Op naar Kerstmarktnummer 8! Deze keer staat die van de grote plaats Eksjö op de planning. Het is het meest gezellig, als het iets schemert en de vele kerstlichtjes beter tot z’n recht komen. Daarom vertrekken we pas tegen 15:00 uur richting Eksjö. Pantro past op het huisje. Zodra we dat tegen hem zeggen en zijn mand in de hal leggen, gaat bij vrijwillig zonder te protesteren in z’n mand liggen. Wat een voorbeeldige hond hebben wij toch… (meestal). Een half uur later zijn we op de juiste plaats en is het ons gelukt een parkeerplaatsje te vinden bij de Consum (supermarkt).

We lopen de (voor alle verkeer afgesloten) hoofdstraat in, richting het marktplein en komen onderweg al vele mensen tegen. En een (versierd) paard en wagen met mensen er op. Die worden rondgereden door enkele straten van Eksjö. In de lange winkelstraat hangen vele guirlandes over de weg en de straat wordt daardoor schitterend verlicht. Op het marktplein, bij de grote witte kerk treffen we een grote mensendrukte aan. Vele kraampjes, kerstbomen, verlichting, eten en drinken, lekkere geurtjes van Glögg, (soort Glühwein), wafels en versgebakken/ gesuikerde pinda’s. In de grote witte kerk is een koor aan het zingen en de Kerststal is volledig nagebouwd en ingericht. Marktlui staan in klederdracht achter hun kraampjes. Vele met een warme muts op en handschoenen aan, maar desondanks met een rode neus van de kou. Wát gezellig!

We lopen de kraampjes langs en zien naast Kerstartikelen (kransen van Kersttakken, -ballen, julbock, bezems van berkentakken) ook veel kraampjes met kaas, glögg (glühwein), snoepgoed (karamelblokken), verse gesuikerde pinda’s, jam, vacuüm verpakte vis, versgebakken brood, edelmetalen, houtsnijwerk, gebreide mutsen of mutsen van dierenhuiden, enzovoort, enzovoort… Uiteraard is ook de echte Kerstman aanwezig, oftewel “Tomten” in het Zweeds. We genieten van deze markt en de vele honderden, misschien wel duizenden bezoekers. Dít is de eerste grote Kerstmarkt, zoals we die ook kennen van Leer en Oldenburg. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta