2019.02.20 NL – Autobanden uitbalanceren

2019.02.20 NL – Autobanden uitbalanceren


Tijdens onze rit van Zweden naar Nederland vernamen we, dat de auto af en toe trilde. Dat duidde mij op onjuist uitgebalanceerde wielen. Op korte stukjes in Zweden hadden we het ook al wel eens vernomen, maar ik dacht dat er wellicht sprake was van vuiligheid bij de wielen. Vanwege de winterprut en het gestrooide zand. Maar nadat ik de banden met de hogedrukspuit had schoongespoten, bleek maandag dat het euvel er nog steeds zat. Daarom vanochtend een garage gebeld met het verzoek om de wielen eventjes te controleren. Bij de derde garage had ik beet! De eerste twee hadden geen tijd. Gelukkig kon ik bij Setz te Hoogezand meteen terecht. Super! Bij de ontvangst kreeg ik direct een kopje koffie aangeboden. Ook mocht ik in de werkplaats gaan kijken, terwijl de vrouwelijke monteur de banden een voor een van de auto haalde. Op een speciaal apparaat werd het wiel gecontroleerd en meteen had ze beet.
 
Linksvoor moest een paar gram bij. Ze controleerde de andere banden voor alle zekerheid ook nog en toen bleek, dat rechtsvoor nog méér extra grammetjes moest hebben. Op één bepaalde plek. Tenslotte pakte ze de achterste wielen en ook daar moest iets bij, echter lang niet zoveel als voor. De wielen werden weer vastgezet met de luchtdruksleutel, alleen niet helemáál vast. Het laatste stukje van de bouten werd met een momentsleutel aangedraaid. Daar had ik haar naar gevraagd, want in Zweden deden ze het in één keer met de luchtdruksleutel en dan zitten de bouten véél te vast. Toen ik de banden moest wisselen kreeg ik de moeren pas na heel veel moeite én geweld weer los. Na een uurtje was het klusje geklaard. Even afrekenen en daarna weer naar ons vakantiehuisje. Tijdens dat stukje rijden heb ik het getril niet meer vernomen. Ik ga ervan uit, dat het nu weer goed is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image