18 jan. – “Frikort” voor zorg

18 jan. – “Frikort” voor zorg


Als je in Zweden naar de huisarts of fysiotherapeut gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Elke keer is dat 250 SEK, ongeveer 25 euro. Maar als je in totaal 1.150 SEK hebt betaald, heb je het maximum aan de eigen bijdrage bereikt. Ik had nooit gedacht dat ik daaraantoe zou komen. In Nederland kwam ik misschien eens in de drie à vier jaar bij de huisarts… Braaf hier de stempeltjes elke keer door de assistente van de huisarts laten zetten. En wat blijkt? Vier keer naar de huisarts en nu een keer naar de fysiotherapeut en ik zit al op het maximum. Tot 24 augustus 2019 ben ik nu gevrijwaard van het betalen van die eigen bijdrage. Bij de fysiotherapeut betaalde ik de laatste 150 SEK, 15 euro, en nu kan ik nog 7 maanden gratis zorg consumeren. Dat iets gratis is, spreekt ons “gierige Hollanders” natuurlijk wel aan, alleen of ik in dit geval er nu zo blij ben? Nee, liever maak ik helemaal geen gebruik van de zorg. Maar dit keer kom ik er gewoon niet onderuit. De fysiotherapeut gaf mij een “frikort” als bewijs, dat de maximum eigen bijdrage is betaald. Prettig geregeld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image