Geen widgets gevonden in de zijbalk“Tijd vliegt” hoor je vaak. Nou, dat kunnen we bevestigen. Vandaag is het alweer dertien jaar geleden dat wij samen kwamen. Om daar toch een beetje aandacht aan te schenken had Heiko een mooie kamerplant voor me gekocht. Bij Örtengren uiteraard… Het is vanzelfsprekend niet echt een jubileum, zoals 12,5 of 25 jaar, maar dertien jaar samen vond hij toch wel een plantje waard. Daarop antwoorde ik met een stukje gebak bij de koffie. Een bescheiden feestje zeg maar. En hierbij een foto van ons tweetjes van 2007. Wel een klein beetje verschil. Vind je niet? Van de dertien jaar zijn we nu negen jaar getrouwd en wonen we alweer drie en een half jaar in Zweden. Tjonge jonge, waar blijft de tijd.
 
Als wij boodschappen halen bij de Lidl in Tranås rijden we met regelmaat over de rotonde, waaraan de winkel gevestigd is. Op gezette tijden, zoals met Pasen, Midsommar, Halloween, Kerst en een paar andere momenten, hebben ze op die rotonde iets speciaals. Met de paasdagen staat er bijvoorbeeld een heks op het gras, midden op de rotonde. Rond de kerstdagen uiteraard een kersttafereeltje. En nu, nu het Halloween-tijd is, staat er een pompoen. We schreven er een paar dagen geleden al over. Het is niet zomaar een pompoen dit jaar, vandaar dat we nog een klein beetje aanvullende informatie geven. Nee, het is de één na grootste pompoen van Zweden en die ligt op een bankje in Tranås! De pompoen heeft zelfs een naam gekregen: Frias. Frias is een gewichtige dame, want ze weegt maar liefst 440 kilo. Tijdens de laatste fase van de groeiperiode dronk ze ongeveer 200 liter water. Het is overigens niet de grootste en zwaarste pompoen aller tijden. Die werd in 2016 verbouwd door een Belg. Zijn pompoen woog 1.190 kilo!

Als wij aan de keukentafel zitten hebben we een perfect zicht op het vogelvoederhuisje. Meestal zien we de daar dezelfde vogeltjes zaadjes eten of snoepen van de mezenbollen. Vandaag hadden we andere gasten: een groepje ringmusjes. “Een mus is een mus” wordt er vaak gedacht, maar dit is niet altijd zo. Naast de meest voorkomende huismus kennen we onder andere ook nog de ringmus. Deze is vaak in het gezelschap van de huismus, maar de ringmus is meer een vogel van het platteland en boerenbedrijven. Terwijl de huismus zich graag in steden en dorpen manifesteert. In tegenstelling tot de huismus zijn bij de ringmus het mannetje en vrouwtje nagenoeg gelijk. De ringmus onderscheidt zich van de huismus, door zijn chocoladebruine kruin (bij de huismus grijs) en doorlopende witte halsring, met zwarte vlekken op de witte wangen.

Verder onderscheiden de twee soorten zich, doordat de ringmus iets kleiner is en over het algemeen een frisser voorkomen heeft. Broeden doet de ringmus het liefst in holle bomen, hagen, struiken en dergelijke. Echter eveneens in nestkastjes, waar hij niet zelden in conflict raakt met koolmezen en pimpelmezen, die dan meestal moeten wijken. De ringmus is een kleine robuuste vogel met een vrij grote kop en een dikke snavel. De ringmus is ongeveer 12,5-14 cm groot; de spanwijdte van de vleugel is 20 tot 22 cm en het lichaamsgewicht loopt uiteen van 19 tot 25 gram. De bovenzijde is bruin, getekend met donkere lengtestrepen. De keel is zwart. De ringmus wordt overigens vaak verward met het mannetje van de huismus. Om heel eerlijk te zijn, kijken deze musjes niet altijd vrolijk. Althans lijkt dat zo, door de zwarte ring om hun ogen. Maar ze zijn wel lief hoor…

Het is bekend, dat de aanwezigheid van de zon veel verschil teweeg kan brengen. Schijnt het zonnetje? Dan ziet de wereld er een stuk vrolijker uit en voelt de mens zich ook een stuk opgewekter, energieker en optimistischer. Dat verschil werd vandaag heel duidelijk. Het ene moment keek ik uit het raam en nam ik een foto van het uitzicht voor het huis, terwijl er een dreigende donkere lucht hing. Nog geen uur later kon ik de andere foto maken waarbij de zon het had gewonnen van de bewolking. Bijna een verschil van dag en nacht. Als je naar die twee foto´s kijkt krijg je negatieve gevoelens bij de eerste en word je stukken vrolijker van de tweede!

Beiden hadden we vandaag niet zoveel zin om erop uit te gaan of om buiten iets te gaan doen. Het was tenslotte ook zondag. Een keer een rustdagje tussendoor kon immers ook geen kwaad. We besloten om een spelletje te gaan spelen. Het was ondertussen alweer enige tijd geleden, dat we het spel Keezen hadden gespeeld. Volgens mij was de laatste keer met onze buren Erling en Britt. We zouden het spel al vaker met hen gespeeld hebben, als de coronacrisis er niet tussen was gekomen. Om onze vaardigheid in dat spel niet te verleren, speelden we het vandaag met ons tweeën. Om heel eerlijk te zijn is dat minder leuk dan met vier personen. Is even niet anders. We speelden een aantal ronden en wie er uiteindelijk de winnaar was hebben we niet bijgehouden. Wel hebben we de nodige lol gehad en daar gaat het uiteindelijk om.


Terwijl wij dat spel speelden werd in Stockholm de nieuwe Gouden Brug, Guldbron officieel geopend. Door niemand minder dan koning Carl XVI Gustaf en zijn dochter, kroonprinses Victoria. Ze deden dat, door met een gouden schaar een lint door te knippen. Uiteraard waren er de nodige toespraken, waarna de genodigden vervolgens de brug konden betreden. De 140 meter lange brug is gemaakt in China en via zee naar Stockholm vervoerd. Op 11 maart schreven we daar al een stukje over op onze blog. Nu is de brug zover klaar en kan het verkeer er gebruik van maken. Ondertussen gaat er verder gewerkt worden aan een tweede verdieping onder het huidige wegdek. Over de onderliggende verdieping kan straks de trein rijden. De brug verbindt de wijken Södermalm en Gamla Stan. Vanaf maandag wordt de brug opengesteld voor iedereen. De brug is 45 meter breed en heeft een aantal gescheiden rijbanen voor motorvoertuigen, fietsers en voetgangers.

Vanmorgen had Heiko een aantal hulpdiensten voor ons huis langs zien razen. Een tweetal ziekenauto´s met zwaailampen aan, een drietal autootjes van räddningstjänsten en een brandweerauto. Allen met gezwinde spoed vanaf Tranås richting Bordsjö en met de bekende blauwe zwaailichten aan. Dat was omstreeks half acht vanmorgen. In de loop van de dag werd het ons duidelijk wat er was gebeurd en waar het gebeurd was. Het bleek om een eenzijdig ongeval te gaan, waarbij een personenauto tegen een boom was gereden. Tegen één van de grote, oude bomen naast het landgoed Bordsjö. De weg die wij altijd rijden als we naar Aneby gaan. De bestuurder, een man van in de zeventig jaar, is aan zijn verwondingen bezweken. Zo begrepen we uit de berichtgeving over het ongeval. Oef, een zeer ernstig ingeval zo vlak bij ons huis. De eerst volgende keer dat we daar langs rijden zal even anders zijn.
 
Ligt het geld écht op straat? Een beetje wel. Zo vond Heiko onlangs een muntje. Eentje van 1963 van 25 öre. Een öre is zeg maar de Nederlandse cent, dus hij vond een Zweeds kwartje. In Nederland 2,5 cent. Die zie je niet zo vaak en daarom nam hij hem mee, waarna we op onderzoek uitgingen. Natuurlijk via het (bijna) alles wetende Internet. En Google zou Google niet zijn, als we ook hier de gevraagde informatie vonden. Alles wat we wilden weten vonden we op de site van sv.UCoin.net. De munt stamt uit de tijd, dat Gustaf VI Adolf koning was, die regeerde van 1950 tot 1973. Het is gemaakt van koper en nikkel, woog oorspronkelijk 2,24 gram, had een gladde rand, had een doorsnee van 17 millimeter en had een dikte van 1,3 millimeter. En de waarde? SEK 1,57. Maar liefst (afgerond) 16 eurocent! Het geld lig daadwerkelijk op straat, want de waarde is in 57 jaar daarmee met 6,4 keer vermenigvuldigd!

4 gedachten over “13e Jubileum!”
 1. Nog gefeliciteerd jullie trouwdag. Nog vele jaren geluk.
  Dat van de ringmus/huismus wist ik niet, ik ga er speciaal op letten. Leuk, ik kijk ook graag naar de vogels.
  Wij hebben ook het voederhuis voor het raam staan waar de eettafel is, leuk tijdens het ontbijt vogels kijken. Wij hebben momenteel alleen nog doppinda ’s er aan hangen want na een paar relatief warme dagen zie ik de vogels weer volop insekten eten.
  Nachvorst hebben we hier amper nog gehad. Het is nog erg herfst. Lekker binnen aan de hobby’s werken.
  Groet, Jet

  1. Hej Jet! Bedankt voor de felicitaties, heel lief! Overigens was het niet onze trouwdag, maar de dag dat we 13 jaar geleden besloten samen verder te gaan. Maar dan nog heel aardig dat je ons feliciteert!
   Zelf had ik ook niet meteen in de gaten dat het geen huismus was 😉 Vond wel, dat ze er “anders” uitzagen en daarom maar gaan zoeken. En gevonden! Ja, pinda´s: dat is weer een idee! Binnenkort maar weer eens een zak vol voor de vogeltjes kopen.
   Fijne dag vandaag!

   1. Oh, oh wat een een typefouten…heb ik nu weer gemaakt. Dat ziet ik nu pas.
    Maar ik ben bij de opticien geweesten en krijg binnenkort nieuwe glazen. Dan zie ik weer beter wat er fout is gegaan. (Hoop ik)
    Wat betreft de trouwdag…ach het maakt niet zoveel uit, het gaat er om dat je voor elkaar gekozen hebt en dat je gelukkig bent al zoveel jaar en dat zit wel goed lijkt me.
    Groet, Jet

    1. We letten heus niet op de fouten, Jet! Het gaat om de inhoud hoor!
     Dus ook jij een nieuwe bril. Morgen kan ik die van mij halen en ik ben heel benieuwd. Heb nu een oude op, vijf jaar oud, en heb dagelijks hoofdpijn. Mijn bril van vorig jaar had ik kapot geslagen door die wesp… Wanneer kun jij die van jou halen? Hoop, dat je dan ook weer beter ziet. Een goede bril is goud waard!
     We zijn inderdaad nog steeds gelukkig samen hoor 🙂
     Fijne dag en blijf gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.