Geen widgets gevonden in de zijbalk

Van harte gefeliciteerd, Wilfred! De prijs is voor jou! Hou de brievenbus in de gaten…

De antwoorden op de vragen over de eland:
1. Wat is eland in het Latijn? B. Alces alces. De naam voor de Europese eland, de Noord-Amerikaanse wordt Alces americanus genoemd.
2. Hoe heten de jongen van de eland? A. Kalveren. Ze worden geboren in mei-juni en een kalf weegt bij de geboorte ongeveer 15 kilo. De kleur van de vacht is roodachtig bruin. In de herfst wordt het grijziger.
3. Hoe lang blijft het kalf ongeveer bij de moeder? B. 1 jaar. De koe stoot haar kalfjes af als ze een jaar oud zijn. Kalveren worden geslachtsrijp als ze 1 ½ jaar zijn.
4. Wie is de grootste vijand van de eland? C. De mens. Hier worden jaarlijks 75.000 tot 90.000 elanden gedood tijdens de jacht…
5. Hoe ver kunnen de hoorns van een stier zich uitstrekken in volgroeide toestand? C. 2 Meter. Er zijn twee soorten hoorns: een stanggewei en een schoffelgewei (zie ook het bericht van 29 september 2021: Bijzondere wolken gezien – Heiko en Joke (heiko-joke.com)). De hoorns zijn op hun grootst als de stier 6-12 jaar oud is.

6. Waarom dwalen de elanden rond? A. Om nieuw voedsel en onderdak te vinden. De elanden gaan gewoon daar heen, waar de omstandigheden het beste zijn. De wintergebieden worden veranderd in zomergebieden die geschikt zijn om te kalven en waar meer te eten is. De wandeling daarnaartoe vindt plaats langs oude routes.
7. Waarom verliezen elandstieren hun gewei? B. Testosteron neemt af na de paartijd. De hoorns beginnen in het vroege voorjaar uit te groeien. Als er voldoende voedsel is, kunnen de hoorns met 2,5 centimeter per dag groeien. De hoorns zijn volgroeid in augustus/september.

Het filmpje is van een eland die werd gefilmd door een drone. En net op dat moment verliest hij zijn hoorns. Allebei tegelijk! Heel bijzonder om te zien.
Verder met de antwoorden:
8. Hoeveel weegt een eland? B. 200 Tot 700 kilo. Een kalf wordt snel zwaarder, van 15 bij de geboorte tot 120 tot 150 kilo in de herfst. Volwassen stieren hebben in sommige gevallen wel 800 kilo bereikt.
9. Waarom paren elanden alleen in september en niet in bijvoorbeeld mei? B. De kalveren moeten geboren worden wanneer het het gunstigst is. De paring vindt plaats in de herfst, vaak eind september. De koe is acht maanden drachtig. Vaak wordt er slechts een kalfje geboren. Het gebeurt ook, dat er tweelingen worden geboren.
10. De eland is vrij snel. Wat is zijn topsnelheid? B. 60 Kilometer per uur! Een eland kan lange afstanden afleggen met een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur. Als het echt moet kan hij 60 kilometer per uur halen. Dat is dan alleen voor kortere afstanden. Had ik niet verwacht. Ze lopen immers zo… Lomp? Wilfred had 3 en 6 fout. En jij?

Nadat er vanochtend alleen maar een beetje aan gelummeld werd, ging Heiko na de middag toch nog naar buiten om iets te doen. Hij begon met het opruimen van de takken, die hij vorige week uit de boswilg had gezaagd. Met een snoeischaar maakte hij heel veel dunne takjes in kleine stukjes. Dat wil hij laten drogen en volgend jaar als aanmaakhout gebruiken. Bij het opstarten van de kachel. ´s Morgensvroeg. Een volle speciekuub werd in de berging achter de carport gezet. De dikkere takken werden even aan de kant gelegd en de resterende takken verdwenen op een stapel in het bos achter ons beekje. De oprit is weer vrij!

Ook werden er vier kruiwagens met hout uit houtstek drie gehaald. Daar is inmiddels een groot gat in geslagen. Die is bijna voor de helft leeg gehaald. In een maand tijd! Het is maar goed, dat er aan de andere kant, in houtstek twee, vers hout weer bij komt. Een paar kuub van de Fin en natuurlijk hout uit ons eigen bosje. Het hout van de Fin bleek toch meer te zijn dan eerst gedacht. Er is zeker tweeëneenhalve kuub gekomen. Van die ene boom! En binnenkort gaat daar nog een andere boom om.

Nadat de grijpvoorraad weer was aangevuld, werd de aanhanger leeg gepakt. Daar lagen de grote, zware brokken hout nog op, die maandag vanuit Eksjö gehaald waren. Morgen gaat Heiko weer aan het werk en vrijdagochtend moet de aanhanger naar de keuring in Tranås. Dan moet de aanhanger uiteraard leeg en schoon zijn. Vandaar dat dit vandaag moest gebeuren. Het hout werd binnen in de garage gelegd, met behulp van de kruiwagen. Op die manier hoefde er niet te veel getild te worden.

Later in de middag werd er nog eventjes een uurtje gekloofd. Meer dan de helft van de grote blokken gingen letterlijk voor de bijl. Het harde hout knalde soms onder de bijl vandaan en de stukken vlogen vervolgens de garage door. WoW! Het werden wederom niet allemaal mooie stapelbare houtjes, maar alla. Het zei zo… Dit glasharde hout zal ons waarschijnlijk na droging veel warmte geven.

Kip! Daar had ik ineens vanochtend zin in. We eten geregeld kip, maar dan op andere manieren klaar gemaakt. Bijvoorbeeld met shoarmakruiden (dankzij Jan en Dietske) met een pitabroodje en slareepjes. Of met pindasaus. Of gemarineerd met ketjap manis. Allemaal heel lekker, maar ik wilde eens iets anders. Er werden twee filetjes op zes plaatsen ingesneden. Daar kwamen kaas en tomaat in te liggen. Rondom nog meer tomaatjes en erover heen geraspte kaas. Oh! En zout, peper en oregano. Een half uurtje moest het de oven in. In die tijd kookte ik aardappeltjes en boontjes gaar. We hebben “appetijtelijk” gegeten!

“Elektriciteitssteun aan Zuid-Zweden begint op 20 februari!” Het gaat toch daadwerkelijk gebeuren, want binnenkort krijgen maar liefst 4,3 miljoen huishoudens (!) in Zweden bericht, wanneer hun elektriciteitssubsidie ​​binnenkomt! “Het plan is, dat vrijwel alle betalingen binnen enkele dagen (lees: tussen 13 en 20 februari) door Försäkringskassan zullen worden overgemaakt”, zegt de directeur-generaal van Försäkringskassan. Zij en Svenska Kraftnät hebben van de regering de opdracht gekregen om de subsidies te regelen.

De uitbetalingen gelden voor het verbruik tussen oktober 2021 en september 2022 en geldt voor huishoudens in gebied 3 (waaronder wij) en 4. Gebieden 1 en 2 krijgen niets. Het bedrag wordt berekend door het elektriciteitsverbruik in die periode te vermenigvuldigen met 79 öre in elektriciteitsgebied 4 en met 50 öre in elektriciteitsgebied 3. De steun geldt alleen voor particulieren met een eigen elektriciteitsnetwerkovereenkomst. “Om de betaling te kunnen doen, moeten klanten hun bankrekening uiterlijk op 13 februari melden bij het rekeningregister van Swedbank”, aldus Försäkringskassan.

En natuurlijk wordt er gewaarschuwd voor het risico op fraude: volgens Försäkringskassan is er een grote kans, dat mensen nu worden benaderd door criminelen. Die zullen aanbieden om te helpen bij het beheren van accountgegevens en het inloggen op verschillende sites. Wees dus alert: “Niemand van Försäkringskassan, de bank of enige andere autoriteit zal contact opnemen met individuen. Geef geen informatie af en log nergens in als je de persoon niet kent!”

Vanochtend drong Försäkringskassan er dus bij elektriciteitsklanten op aan, om uiterlijk 13 februari hun bankrekening bij Swedbank te registreren. Dit om de betaling van de elektriciteitssubsidie ​​zo soepel mogelijk te laten verlopen. De klanten van Swedbank werden ook gevraagd, om te controleren of ze een rekening hebben in het rekeningenregister. Dit bracht velen ertoe, om in het accountregistratietabblad van de website te duiken. En toen kon de website de druk niet aan… “Door de hoge belasting duurt het langer dan normaal om aan de beurt te komen”, zegt een woordvoerder van de bank. Hij benadrukte, dat er nog genoeg tijd is (voor 13 februari). Daarom wordt aan de personen die niet konden inloggen gevraagd, om op een later tijdstip op de site terug te komen. Als men geen rekening heeft die bij Försäkringskassan bekend is, vindt betaling plaats: gratis online of tegen betaling bij een agent van Försäkringskassan.

2 gedachten over “En de winnaar is…”
  1. Leuk, dank je wel. Ben benieuwd en hou de brievenbus goed in de gaten!

    Is inmiddels het water in de vijver alweer een beetje gezakt? Op de foto’s in deze blogpost ziet het er bij jullie ook al weer groen uit. Hier lijkt de winter alweer op z’n retour.

    1. Hej!
      Kan even duren hoor: 1.000 kilometer (en de kruimels) is niet niks… Maar wat in het vat zit… 🙂

      Het niveau in de vijver is inderdaad iets gezakt. Nog niet zo heel veel trouwens. De sneeuw trekt zich (te) snel terug, maar de vorst komt de komende dagen nogmaals. Of er dan weer sneeuw bij zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.