Eerste keer sauna

Eerste keer sauna


Reeds een paar dagen “hing het in de lucht”. Nou niet echt in de lucht, maar zat het in mijn hoofd. Vanwege de aanhoudende vorst en de daarmee gepaard gaande kou, dacht ik al een paar keer aan een sauna bezoekje. Daarvoor hoef ik de deur niet uit, omdat we zelf een sauna in de kelder hebben. Was bij de prijs inbegrepen… Vanuit het verleden weet ik, dat ik het heel erg leuk vind om even goed warm te worden en lekker te zweten. Mijn eerste bezoekje aan de sauna was in Wildervank, herinner ik mij. Dat was een min of meer “verplicht” sauna bezoek. Samen met drie andere jongens van afstudeerklas van de HTS, afdeling Bouwkunde. Voor onze afstudeeropdracht hadden we gekozen voor het ontwerpen van een subtropisch zwembad in Groningen, waarin naast een “Centerparcs-achtig-golfslagbad” ook een sauna kwam. Onze leraar zei, dat we geen sauna konden ontwerpen als we er nog nooit waren geweest. En zo is het begonnen. Na die ene keer in Wildervank (de sauna bestaat al lang niet meer) volgden bezoekjes aan onder anderen Eexterzandvoort, Nieuweschans (Fontana) en in vakantieparken. Nu kan het thuis en net zo vaak als ik wil. Gisteren was het dan eindelijk zo ver. “Nú ga ik in de sauna!” De kachel op 80 graden gezet, het houten emmertje met water gevuld, geurtje toegevoegd, grote handdoek mee en relaxen. Nou ja, vooraf, terwijl de sauna opgewarmd wordt, eerst even douchen en dan naar binnen. Hé, de zandloper ontbreekt. Oké, dan maar op het gevoel. Zolang het lekker voelt blijf ik zitten. De eerste ronde was de sauna nog onvoldoende opgewarmd en duurde het lang voordat het zweten begon. Maar de tweede ronde was fantastisch. De sauna was op temperatuur en met het toevoegen van een paar lepels water werd het écht heet en benauwd binnen. Zweten! Heerlijk. Dat doet een mens goed. Ik denk dat m’n volgende sauna bezoek niet lang op zich laat wachten. Misschien als er sneeuw ligt en dan vanuit de sauna de sneeuw in lopen achter het huis. Nu moest de afkoeling komen van een koude douche. In de sneeuw is het natuurlijker. Op vijf december 2017 is de sauna ook officieel ingewijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Översätta