Aanvraag Zweedse “ID-kort” – deel IX

Aanvraag Zweedse “ID-kort” – deel IX


Na een tweetal vergeefse pogingen (één bij Skatteverket in Växjö en één in Jönköping) heb ik toch maar een paspoort gekocht in Stockholm. Daarmee een Zweedse ID-kaart aangevraagd aan een loket van Skatteverket in Jönköping. De dame die me hielp zei toen dat het ongeveer 2-3 weken kon duren. Na 5 weken werd ik ongeduldig en belde ik gisteren maar eens: “Er zijn nog 61 wachtenden voor u.” Oh jee, maar ja. Toch maar blijven hangen. En na 35 minuten een stem: “Hej! Kan jag hjälpa dig?” Ja, u kunt mij helpen! Wanneer is mijn ID-kaart klaar? Even nakijken: die ligt op ons kantoor in Jönköping op u te wachten. Maar ik zou een sms-je krijgen als de kaart klaar was. Ja, dat klopt en …bla bla bla (in het Zweeds), wat ik niet verstond. Maar goed, het zal wel interessant geweest zijn. Vandaag (op een donderdag is het statistisch gezien het rustigst aan de balie van Skatteverket) rijden we naar Jönköping. Even een handtekening zetten en binnen 5 minuten heb ik m’n Zweedse ID-kaart. Yes! Eindelijk. Meteen daarna vragen we die voor Joke ook aan. Dat kan nu zonder een paspoort, omdat ik kan “bewijzen” dat Joke inderdaad Joke is, omdat het mijn vrouw is. Nog eens zo’n 30 minuten laten staan we weer buiten en is Joke haar aanvraag ook ingediend. Over 4-5 weken nog een keer naar Jönköping en dan is dat waarschijnlijk ook klaar. Dan kunnen we ons béide officieel legitimeren als Zweedse inwoners en gaan er ook weer andere deuren voor ons open. Eindelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Översätta